Corona

Tar oppgjør: - Urimelig byrde

Idet gjenåpningen nærmer seg med stormskritt, etterlyser Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) en plan for å få bukt med rykter og feilinformasjon rundt Moderna-vaksinen. FHI er kjent med problemstillingen.

- KANSKJE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror den fjerde smittebølgen kan gå mot veise ende.. Likevel bekymrer uvaksinerte innlagte. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.46% Første dose: 78.26%

Fredag ettermiddag varslet helseminister Bent Høie (H) at Norge ikke står langt unna en normal hverdag med økt beredskap, der folk i liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen.

Alle landets kommuner var i forkant invitert til møte med helsemyndighetene. Møtet var unntatt offentlighet, men temaet var dialog om innholdet i «normal hverdag med økt beredskap» - altså begrepet regjeringen bruker for gjenåpningen av Norge.

- Et problem

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap), som deltok på møtet, sier til Dagbladet at han holdt et kort innlegg med sine synspunkter - der han tok til orde for å få bukt med skepsis og rykter rundt Moderna-vaksinen idet landet sakte, men sikkert gjenåpnes.

- Jeg synes det er en urimelig byrde at de som velger å ta vaksinen, skal måtte ta veldig store hensyn til de som ved fri vilje velger å ikke vaksinere seg. Her mener jeg at vi må intensivere arbeidet med å nå ut med informasjon og tilbud, og så tenker jeg at vi nærmer oss veldig et tidspunkt for å åpne helt opp, sier han.

ORDFØRER: Robin Martin Kåss (Ap) i Porsgrunn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ORDFØRER: Robin Martin Kåss (Ap) i Porsgrunn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ordføreren har inntrykk av at skepsisen rundt Moderna-vaksinen er et problem i hele landet.

- Det skal ikke så mye til før et rykte setter seg, og da er det viktig å ha offensiv informasjon knyttet til det, sier Kåss.

Bestemt seg på forhånd

I Bergen er det tidligere uttrykt frykt for at man kan bli nødt til å måtte kaste tusenvis av doser fordi folk er skeptiske til Moderna-vaksinen.

Da Bergen i slutten av juli begynte å få flere doser av vaksinetypen, opplevde vaksinesentrene at flere forlot vaksinasjonslokalet da det var Moderna de ble tilbudt.

- Vi prøver å argumentere saklig og nøkternt med at Moderna er en minst like god vaksine som Pfizer, men det er en del som har bestemt seg på forhånd, sa assisterende smittevernoverlege Kjell Haug til Bergens Tidende.

Han tror skepsisen skyldes at Moderna er en sterkere vaksine, og at folk derfor får mer symptomer.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

Kjent med skepsis

Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dagbladet at FHI er godt kjent med at det er en del som ønsker seg vaksinen fra Pfizer i stedet for Moderna - og særlig blant dem som fikk Pfizer-vaksinen som dose 1.

- Det virker som det er en del som er skeptiske til å kombinere de to vaksinene selv om vi har forsøkt å kommunisere tydelig at dette ser vi ingen grunn til. Andre ønsker ikke å kombinere de to vaksinene fordi enkelte land oppgir at man må være vaksinert med to doser av samme vaksine for å få lettelser i innreiserestriksjonene, sier han.

OVERLEGE: Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Torstein Bøe / NTB
OVERLEGE: Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Hva slags oppfordring har dere til de som er skeptiske?

- Disse to vaksinene er svært like og har veldig god effekt, men man må ta begge doser for at de skal hindre smitte i størst mulig grad. Vi oppfordrer alle til å ta imot tilbud om dose 2, uavhengig av hvilken vaksine de får tilbud om, sier Stuwitz Berg.

Opplysningskampanje

Porsgrunn-ordføreren sier at de ser en del i kommunen som bare tar første dose av corona-vaksinen. I Porsgrunn har 88,9 prosent av befolkningen over 18 år fått første dose, mens 69,8 prosent er fullvaksinert, ifølge kommunens nettsider.

- Man trenger to doser for å ha fullgod beskyttelse. Det som er åpenbart nå, er at det er en del som bare har én dose. Hvis folk selv velger å ta et opplyst valg om å ikke vaksinere seg, eller bare ta én dose, greit nok - da har de tatt det valget, sier Kåss, og legger til:

- Men det som er synd er om man åpner samfunnet, samtidig som folk ikke har blitt fullvaksinert som følge av feilinformasjon og rykter. Når man nærmer seg en full gjenåpning, burde man kanskje hatt en full opplysningskampanje, sier han.

4 046 969 personer er vaksinert med første dose av coronavaksine på landsbasis, viser FHIs statistikk søndag. 3 539 764 personer har fått andre dose.

IKKE OVER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi ikke kan slappe av helt ennå på grunn av den økte smitten i landet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

FHI-overlegen sier at skepsisen kan ha kommet av at det er Pfizer-vaksinen som er mest brukt og mest kjent. Han framholder at Moderna-vaksinen ser ut til å ha noen bedre effekt enn Pfizer-vaksinen mot Delta-varianten, men at begge vaksinene er veldig effektive.

- Jo flere som avventer å fullvaksinere seg, jo mer har viruset mulighet til å spre seg, sier Stuwitz Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer