Nigel Farage dynket i milkshake

Tar oppgjør etter dette

Britiske aksjonister har funnet en ny måte å uttrykke sin misnøye på. Ved å kaste milkshake på høyreorienterte politikere.

DYNKET: Nigel Farage var ikke en lykkelig mann etter å ha blitt dynket i milkshake på gata i Newcastle i dag. En 32-åring ble pågrepet for overfall etter hendelsen. Vis mer

En ny aksjonstrend skyller inn over Storbritannia i forkant av torsdagens valg til EU-parlamentet.

Storbritannia ble tvunget til å velge representanter til EU-parlamentet fordi det har drøyd å få brexit på plass. Den valgkampen foregår i disse dager, og flere høyreorienterte politikere og aktivister har blitt dynket i milkshake under valgkampen.

Siste offer ut er brexit-general Nigel Farage, tidligere leder for det britiske uavhengighetspartiet UKIP og nå leder for partiet Brexit. Bildene fra et arrangement i Newcastle i dag viser hvordan en mann plutselig dynker Farages dress med en milkshake.

MILKSHAKE: For andre gang på få dager blir aktivisten Tommy Robinson angrepet. Video: Privat. Vis mer

- Hvordan kunne det skje?

Ifølge lokalavisa Newcastle Chronicle dukket partilederen uanmeldt opp i sentrum av den nordengelske byen. Han skal både ha blitt buet på og fått støtteerklæringer mens han tok seg gjennom Nortumberland Street i sentrum av byen. På tross av at han var omringet av sikkerhetsvakter, står det plutselig en mann foran ham som kastet milkshaken sin over Farages overkropp.

- Dette er en stor tabbe. Hvordan kunne det skje? sa Farage til sine egne sikkerhetsvakter like etter hendelsen.

Han var raskt ute på Twitter og reagerte på hendelsen.

- Dessverre har noen av dem som ønsker å bli i EU blitt radikalisert i så stor grad at det er umulig å drive en normal kampanje. For at et sivilisert demokrati skal virke må taperen erkjenne nederlag. Politikere som ikke respekterer resultatet av folkeavstemningen har ledet oss dit vi er i dag, skriver Farage på Twitter.

En 32-åring ble pågrepet for overfall etter hendelsen.

Topper meningsmålingene

Han sikter til den lange perioden med uvisshet som har pågått siden Storbritannia med knapp margin sommeren 2016 stemte for å forlate EU. Etter flere utsettelser skal landet etter planen forlate unionen i oktober i år, men parlamentet har ikke kommet til enighet om betingelsene. Det er dermed fortsatt uvisst hvordan eller om utmeldingen fortsatt kommer til å skje.

Flere partier har foreslått en ny folkeavstemning, mens blant annet Labour er mot den nåværende avtalen. Britisk politikk er kort fortalt et fullstendig kaos nettopp på grunn av brexit. De som ser ut til å tjene på det er Nigel Farage og hans Brexit-parti.

Partiet får 34 prosent av stemmene i en måling som er gjort av Opinium på oppdrag for avisa The Observer. Det er mer enn de konservative og Labour får til sammen.

TORDENTALER: UKIPs leder, Nigel Farage, er kjent for å holde fargerike taler mot sine politiske motstandere i Europadepartementet. Se en montasje av hans tordentaler her. Video: UKIP Official Channel Vis mer

Labour er på andreplass med 20 prosents oppslutning, ned ett prosentpoeng. De konservative er nede på fjerdeplass med 12 prosents oppslutning. Partiet som splitter de tradisjonelt to største partiene, er pro-EU-partiet Liberaldemokratene, som har en oppslutning på 15 prosent før torsdagens valg.

De to største partiene ser dermed ut til å havne i bakleksa, noe de også gjorde i lokalvalget tidligere denne måneden. Flere ser på det som et uttrykk for velgernes misnøye over den fastlåste Brexit-situasjonen.

Flere dynket

Farage og hans tidligere parti UKIP har av mange fått æren for at Storbritannia stemte for utmelding i avstemningen sommeren 2016.

Da han besøkte Edinburgh i Skottland i forrige uke, ba politiet en McDonald's-restaurant like ved arrangementsstedet om å ikke selge milkshake i frykt for at demonstranter skulle kaste dem mot Farage, skriver The Guardian.

Oppfordringen kom som følge av at både den høyreekstreme og innvandringsfiendtlige Tommy Robinson og UKIP-kandidaten Carl Benjamin har fått milkshake og andre matretter kastet mot seg. Ifølge The Guardian har Benjamin, som er under politietterforskning for å ha kommet med kommentarer om å voldta Labour-representant Jess Phillips, blitt dynket i milkshake hele fire ganger under kampanjen.