Mette Frederiksen vil begrense utelivet i Danmark

Tar oppgjør med alkoholkultur

Statsministeren foreslår konkret grep.

ALKOHOL-ANGREP: Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB
ALKOHOL-ANGREP: Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske regjeringen har lagt fram et forslag om å begrense salget av alkohol for å gjøre utelivet tryggere.

- Vi har alle en interesse av at det blir drukket mindre alkohol, og at vi ikke får en drikkekultur hvor folk drikker seg fra sans og samling, sier statsminister Mette Frederiksen til Politiken.

Ifølge forslaget skal alkoholsalg forbys i butikker mellom klokka 24 og 5 i typiske utelivsstrøk som Jomfru Anes Gade i Aalborg, Gothers gade i København og andre nattelivssoner.

Voldsproblemer

Forslaget er et av flere som har til hensikt å skape tryggere forhold i utelivet nattetid, skriver Politiken. Restauranter får også påbud om godkjente dørvakter, og politiet får myndighet til å bortvise folk som skaper utrygghet.

- Det er et problem med for mye vold i Danmark. Ikke minst vold som er relatert til utelivet, hvor det er en utfordring at unge på fest beveger seg i bybildet, sier Fredriksen.

Forslaget innebærer en delvis tilbakerulling av liberaliseringen i 2005, da det ble åpnet for å selge alkohol til alle døgnets tider.

STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet. Vis mer

I hardt vær

Frederiksen stupte denne uka på en ny meningsmåling YouGov har gjort for den danske avisa BT.

Hun har gått fra å være den mest populære ministeren i sin regjering, til en tiendeplass. For knapt to måneder siden lå hun på andreplass i en liknende måling.

1254 dansker har fått spørsmålet: «Uansett dine politiske preferanser, hva synes du om følgende ministere?»

37 prosent svarte at de tenker dårlig eller veldig dårlig om Frederiksen.

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup viser til saken om de slettede SMS-ene, og stiller spørsmål ved om danskene har opplevd statsministeren som arrogant under pressemøtet om disse.

Ifølge danske TV 2 fulgte halvannen million dansker pressemøtet forrige uke.

HILSEN: Erna Solberg kommer med hilsen til danskene etter deres EM-suksess. Video: Bones. Reporter: Dorholt. Vis mer

I november i fjor besluttet Danmarks regjering å avlive 15 millioner mink. Bakgrunnen var at coronaviruset hadde spredt seg fra mennesker til mink, og deretter mutert i minken og spredt seg tilbake til mennesker.

Frykten var at framtidige vaksiner ikke ville være like effektive mot den mutasjonen som det opprinnelige viruset.

Men ordren hadde ikke hjemmel i dansk lov. Ifølge Frederiksen er det ikke hennes ansvar, selv om hun er regjeringssjef. Hun visste ikke om mangelen på hjemmel da hun fattet beslutningen, uttalte hun forrige uke.

Saken om manglende hjemmel endte med å koste Mogens Jensen jobben. Han var minister for mat, fiskeri og likestilling og minister for nordisk samarbeid.

En kommisjon skal kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering tok beslutningen.

Slettet tekstmeldinger

For to uker siden ble det kjent at Mette Frederiksen, samt to av hennes nærmeste medarbeidere, har slettet tekstmeldinger fra dagene da avgjørelsen ble tatt i november 2020.

Frederiksen hadde nemlig innstilt telefonen sin til å slette tekstmeldinger automatisk etter 30 dager.

Under tirsdagens spørretime i Folketinget kom det fram at Frederiksen nå har skrudd av denne innstillingen, skriver TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer