Tar oppgjør med homo-hets

Stein Erik «Rimi» Hagen gir en halv million kroner og skriver under på et opprop for å stanse intoleranse overfor homofile og lesbiske i Den norske kirke. I dette intervjuet med Dagbladet tar Norges fjerde rikeste mann - som selv har vært utsatt for rykter - et kraftig oppgjør med all homohets.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det går stadig rykter om at den og den er homofil. Jeg har hørt ryktene om meg selv også. Fått dem presentert i et blad, til og med. Når slike rykter ikke lenger er noe tema, da er vi kommet dit vi burde være i Norge.

Stein Erik Hagen, eller «Rimi-Hagen» for folk flest, snakker engasjert mot undertrykkelse av homofile og lesbiske, om rykter og bakvaskelser.

Anonym

I går morges ga han sin offisielle støtte - og en halv million kroner {ndash} til Opprop '99. Til å begynne med insisterte Stein Erik Hagen på å få være anonym.

- De spurte meg for en måneds tid siden om jeg ville skrive under på oppropet mot Kirkens behandling av homofile og lesbiske. Det var noe jeg brant for å gjøre. Jeg ga også en sum penger til formålet, men insisterte på anonymitet. Men de klarte å overtale meg til å stå fram - med den begrunnelse at det fremmet saken. Til slutt ga jeg etter, sier Hagen til Dagbladet.

- Min hustru har også spilt en aktiv rolle, og oppfordret meg veldig til å gå ut og bidra til økt toleranse overfor homofile og lesbiske.

- Hvorfor brenner du for denne saken?

- De homofiles og lesbiskes rettigheter i Kirken i dag er et skammens kapittel. Dette har med grunnleggende menneskerettigheter å gjøre. Hadde jeg som arbeidsgiver i næringslivet diskriminert folk slik Kirken gjør, ville jeg vært dømt for ulovligheter. Folk oppfatter det som vanskelig å være annerledes i dag. Dersom denne kampanjen kan påvirke og gjøre det norske folk oppmerksom på hva homser og lesber som jobber i Kirken utsettes for, så har kampanjen lykkes. Og - den vil lykkes enda mer dersom debatten også går utenfor Kirken.

To grunner

Stein Erik Hagen oppgir to hovedgrunner for sitt engasjement:

- Det ene er at jeg brenner for de homofiles og lesbiskes rettigheter. Det andre jeg bryr meg om, er at det ikke må bli for stor avstand mellom folkeopinionen og Kirken. For vi trenger Kirken.

- Er du kristen sjøl?

- Ja, det er jeg. Jeg er opptatt av kristne verdier. Men jeg blir provosert når jeg ser at flertallet i bispekollegiet vårt ikke går i takt med vanlige folk.

Han legger til:

- Da Gud skapte mennesket, da skapte han både den homofile og den heterofile. Han skapte kineseren, negeren og den hvite mann. At folk skal bli behandlet annerledes og nedverdigende på grunn av legning eller hudfarge, reagerer jeg kraftig på. Hvis jeg kan bidra til mindre forskjellsbehandling ved å stå fram og fronte saken, så vil jeg gjøre alt som står i min makt for det.

- Du frykter ikke at en slik støtte og pengegave kan ramme deg som forretningsmann?

- Nei. For det første er dette en privat gave. For det andre er nordmenn flest enige med meg. For det tredje bryr jeg meg ikke om reaksjoner.

- Har du venner som er homofile, og som vil glede seg over at du går ut?

- Ja, jeg har mange homofile venner. Og på én måte gjør jeg dette for dem.

- Frykter du at håndslaget du gir skal stemple deg som homovenn, eventuelt som homofil?

- Hva er i så fall galt med det? Hva er galt med det? gjentar Hagen.

- Norge er neppe et fordomsfritt drømmeland ennå?

- Nei, men vi har modnet. Samene har omsider fått sitt Sameting og sine rettigheter, etter mange år med norsk diskriminering, sier Hagen, og legger til:

- Jeg bryr meg ingenting om homorykter. Er det folk som ikke vil være sammen med meg fordi jeg støtter dette formålet, så får de ha det så fint. Jeg bryr meg ikke.

Selvmord

Stein Erik Hagen er opptatt av selvmordstall som har framkommet i en undersøkelse om unge mennesker:

- Jeg blir grepet av å lese om fortvilelse og bortgjemming, og om nådeløs mobbing på skolen. Tallene forteller om unge mennesker som ikke tør stå fram med sin legning. Unge mennesker som i skam tar livet av seg. Dette brenner jeg så inderlig for å forebygge.

- Du har selv fire barn?

- De har vokst opp i et meget liberalt hjem, der alle typer mennesker vanker. Også homofile. Like viktig har det vært å få dem til å akseptere at folk er likeverdige uansett hudfarge og religion. Jeg tror de har fått en god ballast av sin oppvekst.

Mennesket viktigst

- Du har selv blitt homostemplet, det har til og med stått på trykk?

- Ja, og hva så? Det får så være. Jeg er den jeg er, og jeg er mine venners venn uansett om de er homofile eller heterofile, eller hva de enn måtte være. Jeg er opptatt av hva man er som menneske, og ikke hvilken seksuell legning man måtte ha, sier Stein Erik Hagen.

<B>TIL ANGREP:</B> Stein Erik Hagen brenner for de homofile og lesbiske. Han har selv fått homsestempel.