Michael Bloomberg

Tar oppgjør med politikere som benekter fakta: - Hva i helvete skjedde?

Den kjente forretningsmannen Michael Bloomberg (76) mener sannheten var en av USAs beste virkemidler under den kalde krigen.

VIL HA SLUTT PÅ FALSKE NYHETER: En av USAs aller rikeste vil ha slutt på falske nyheter fra amerikanske politikere. Foto: NTB scanpix
VIL HA SLUTT PÅ FALSKE NYHETER: En av USAs aller rikeste vil ha slutt på falske nyheter fra amerikanske politikere. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi er midt i en epidemi av uærlighet og en endeløs flom av løgner.

Det sa Michael Bloomberg, milliardær og tidligere borgermester i New York, under en tale på Rice University i Houston lørdag.

Foran nesten 2000 studenter, som lørdag ble uteksaminert ved universitetet, sa han at de tidligere presidentene George Washington og Abraham Lincoln ikke bare har blitt hedret for sine prestasjoner, men også for sin ærlighet.

- Men når vi ser på byen som bærer Washingtons navn, er det vanskelig å ikke lure på følgende: Hva i helvete skjedde?, sa han under talen, gjengitt på universitetets nettside, først omtalt av The Guardian.

AVVIST: Donald Trump prøvde forgjeves å ta hånda til kona Melania Trump tirsdag. Video: CNN Vis mer

Sannhet som trussel

Bloomberg er grunnlegger og administrerende direktør av medie- og finansimperiet Bloomberg, og er i dag en av åtte menn som til sammen eier like mye som halve menneskeheten. Formuen hans var i 2017 på 343 milliarder kroner.

Bloomberg har tidligere rettet sterk kritikk mot president Donald Trump som han mener er en stor trussel mot USAs sikkerhet. Bloomberg nevnte aldri Trump i talen sin, som stadig mener at medier står bak «falske nyheter» som skriver kritiske artikler om han og hans team, og som ifølge New York Times løy 2400 ganger i løpet av 400 dager som president.

Selv om Bloomberg i stedet tar et generelt oppgjør med høytstående politikere i Washington som benekter fakta, er det ikke til å komme unna at Trump er i den kategorien.

Den tidligere New York-ordføreren sa foran studentene at det brukes mye «alternative fakta» i amerikansk politikk, og siterte den amerikanske senatoren Patrick Moynihan, som tidligere har sagt at «folk har rett til sine egne meninger, men ikke sine egne fakta».

- Det pleide ikke å være en kontroversiell uttalelse (referer til Moynihan red.anm.). Men i dag avviser politikere ubekvem informasjon regelrett, uansett hvor sanne de er - og de sier ting som er beviselig falske. Da autoritære regimer i verden gjorde dette tidligere, hånet vi dem, sier Bloomberg og fortsetter:

- Vi trodde aldri det amerikanske folk ville stå for det. For min generasjon var sannheten om Amerika vår største fordel under den kalde krigen. Jo flere kommunister hadde tilgang til virkelige nyheter, desto mer ville de kreve frihet. Vi trodde på det - og vi hadde rett.

- Frykter sannheten

Den kjente forretningsmannen og milliardæren har ikke vært medlem av det demokratiske partiet siden 2000, og stilte som ordførerkandidat for det republikanske partiet i 2001. I 2007 meldte han seg ut av Det republikanske partiet og ble uavhengig. Under presidentvalgkampen vurderte han å overraske alle med å stille som presidentkandidat for demokratene, men det droppet han.

I talen ved Rice University sier han at det er mange politikere i det høyeste sjiktet som ser sannhet som en trussel.

- De frykter den. De benekter den. Og de angriper den - akkurat som kommunistene en gang gjorde. Og så er vi her, midt i en epidemi av uærlighet og en flom av løgner, sier Bloomberg.

Han sier at trenden blant embetsmenn som sprer alternative fakta - eller dem som tolererer dem som gjør det - er «en av de største truslene» demokratiet står overfor.

Bloomberg forteller videre at det som er farligere enn uærlige politikere som ikke har respekt for loven, er de som forsvarer sin løgn. Han kaller all uærligheten en «smittsom sykdom».

Forretningsmannen sier at framtidas generasjoner må bringe landet sammen igjen, og sier at det ikke vil bli lett. Han henvendte seg studentene og mente at det er opp til dem å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer