Pride-markering i Oslo:

Tar oppgjør med religiøse ledere

Stortingspresidenten er blant dem som taler under solidaritetsmarkeringen for Pride i Oslo. Her ber han alle ta et oppgjør med hatet, og påpeker at å være skeiv ikke handler om religion eller hudfarge.

NÅ: Det er ventet et massivt oppmøte når Oslo Pride arrangerer solidaritetsmarkering for terroren i ... Vis mer
Publisert

Lørdag arrangeres det regnbuetog i Oslos gater og solidaritetsmarkering på Kontraskjæret i regi av Oslo Pride.

Blant dem som taler under markeringen, er stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

I talen tar han et oppgjør med hatet mot skeive og henvender seg spesielt til ledere for trossamfunn med det ansvaret han mener de har.

Første gang

- Takk for at dere er dere. Takk for at dere alltid står opp for de frie og demokratiske verdiene vårt land bygger på også i mørke tider der mange er forbanna, lei seg, skuffa og redde. Takk for at dere viser så tydelig hva vi står sammen om her i dag, åpner Gharahkhani sin tale med.

Han fortsetter med at vi i april markerte at det var 50 år siden Norge opphevet loven som sa at homofili var forbudt. Få dager før masseskytingen hadde også pride-flagget blitt heist utenfor Stortinget for første gang.

- Uka etter ble øyene våre igjen fylt med tårer. Denne gangen av sorg, sinne og redsel. Det som skjedde utenfor Per på Hjørnet og London pub i sommer, viser at vi aldri kan ta demokratiske verdier og friheter for gitt, sier Gharahkhani.

- Handler ikke om religion

Gharahkhani forteller at han for tre år siden deltok i Pride sammen med sin egen far og sønn. «Tre generasjoner norske muslimer», påpeker han. Deretter henvender han seg til religiøse ledere:

- Det å være skeiv handler ikke om hva slags hudfarge eller religion du har. Det å være skeiv handler om å ha retten til å elske den du vil elske. Den samme friheten som alle. Det handler om å ha de samme menneskerettigheter som alle.

Det er slik Norge er, og skal være, påpeker stortingspresidenten i talen og fortetter:

- Til deg som er leder av et trossamfunn. Til deg som er så heldig at du bor i et land med religionsfrihet der du har friheten til å være den du er, tro på Jesus, Allah eller intet. Umulig i mange land, men ikke i mitt Norge. Så lenge noen av oss er utrygge på grunn av den de er, eller hvem de forelsker seg i, kan vi ikke hvile. Og her skal vi være kompromissløse. Nå er det på tide å ta et oppgjør med hatet, sier Gharahkhani.

Bollestad deltar

Det er nå to og en halv måned siden Oslo ble rystet av masseskytingen hvor Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen ble skutt og drept. I tillegg ble ti personer alvorlig skadd, mens elleve ble lettere skadd.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er også til stede under markeringen. Også KrF-leder Olaug Bollestad er blant dem som deltar. Deltakelse i Pride-tog har vært et omstridt tema i KrF, og tidligere partileder Ingolf Ropstad gikk ikke i toget.

Torsdag meldte Dagbladet at byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ikke deltar grunnet en tidligere avtale. Ordfører Marianne Borgen representerer Oslo kommune.

Regnbuetoget gjennom hovedstaden avsluttes med flere appeller ved Kontraskjæret, og er en markering til støtte for det skeive til miljøet etter masseskytingen i juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer