Tar oppgjør med romkameraten: - Jeg er sint

Han grunnla Facebook sammen med Mark Zuckerberg. Nå vil han rive selskapet i filler.

RADIKALT FORSLAG: Facebook-sjef Mark Zuckerberg er under press. En av medgrunnleggerne av Facebook, Chris Hughes, mener det er på tide at selskapet splittes av amerikanske myndigheter. Foto: Rex Shutterstock og Damon Winter / The New York Times
RADIKALT FORSLAG: Facebook-sjef Mark Zuckerberg er under press. En av medgrunnleggerne av Facebook, Chris Hughes, mener det er på tide at selskapet splittes av amerikanske myndigheter. Foto: Rex Shutterstock og Damon Winter / The New York TimesVis mer

Historien om Facebook som oppstartsselskap er av det utrolige slaget. Fra studentboligene på eliteuniversitetet Harvard, klekket Mark Zuckerberg ut ideen om å lage et internettbasert sosialt nettverk for studenter.

Han og kompisene satte i gang å kode. Til slutt vokste «The Facebook» både ut av studenthybelen og også langt ut av universitetene.

I dag, 15 år og tre måneder etter, er Facebook et sosialt møtested for hele verden med over 2,3 milliarder månedlige brukere og et av verdens mest verdifulle selskaper.

- Ukontrollert makt

Det er blitt for stort, mener en av medgründerne Chris Hughes. Han delte studentbolig med nettopp Mark Zuckerberg på Harvard i åra da Facebook ble grunnlagt og jobbet i selskapet i flere år etter.

I en kronikk i New York Times i dag tar Hughes et knallhardt oppgjør med sin tidligere venn, sjef og studiekamerat, Mark Zuckerberg.

- Mark er fortsatt den samme personen jeg så klemme sine foreldre da vi gikk på skolen sammen (...). Han er menneskelig. Men det er akkurat denne menneskeligheten som gjør at hans ukontrollerte makt så problematisk. Marks makt er helt utrolig. Større enn noen andre i privat sektor eller myndighetene, skriver Hughes, og peker på Facebooks eierskap av både Messenger, Instagram og WhatsApp.

- Jeg er sint

Ifølge ham hadde Mark Zuckerberg fra dag én ordet «dominans» som ambisjon. Det han også fått.

FJERNE MELDINGER: Nå får du ti minutter på deg til å trekke tilbake meldinger du har sendt på Facebook Messenger. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Mark er en god og snill person, men jeg er sint på at hans tanker om vekst gjorde at han ofret sikkerhet og en sivilisert tone for å få klikk. Jeg er skuffet over meg selv og vi som var med i begynnelsen for å ikke tenke mer på hvordan nyhetsfeeden kan endre kulturen vår, påvirke politiske valg og føre nasjonalistiske ledere til makta.

Han mener det amerikanske finanstilsynet gjorde feil da de lot Facebook kjøpe WhatsApp og Instagram i henholdsvis 2012 og 2014.

- Bryt opp Facebook

Hans forslag er radikalt: Hughes mener at amerikanske myndigheter må fjerne Facebooks monopol og regulere dem enda strengere for å gjøre ansvarliggjøre selskapet overfor dets brukere. Konkret mener han at Facebook, WhatsApp og Instagram må deles inn i tre separate selskaper med hver sin ledelse og aksjeeiere.

Det på tross av at Mark Zuckerberg og Facebook har annonsert planer om å gjøre disse tre appene mer avhengig av hverandre og fungerende på tvers av hverandre.

Konkurransen må være til stede, noe som vil gjøre tjenesten både bedre og tryggere for brukerne, mener Hughes.

Uttalelsene kommer i ei tid der Facebook er under stadig voksende press på grunn av sine enorme rekkevidde og makt.

- Du kan ikke påtvinge ansvarliggjøring

Dagbladet har torsdag vært i kontakt med Facebooks PR-apparat. I en e-post svarer danske Camilla Nordsted på vegne av Facebooks visepresident for internasjonale affærer og kommunikasjon, Nick Clegg:

- Facebook aksepterer at det følger ansvarliggjøring med stor suksess. Men du kan ikke påtvinge ansvarliggjøring ved å be om at et suksessfullt amerikansk selskap skal brytes opp, sier Clegg, tidligere partileder og visestatsminister for Liberaldemokratene i Storbritannia.

SKATTELEGGING: Petter Stordalen møtte finanskomiteen for å snakke om skattlegging av store internasjonale selskap. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

- Ansvarliggjøring av teknologiselskapene kan bare skje ved hjelp av nye internettregler. Det er akkurat det Mark Zuckerberg har bedt om. Han skal faktisk møte politiske ledere denne uka for å jobbe videre med dette, sier han.

Skandaler og lekkasjer

Facebook har fått kraftig kritikk for å ha vært mer opptatt av vekst enn å beskytte brukerne mot svindel, mobbing, desinformasjon, propaganda og krenking av personvernet.

I fjor opplevde Facebook flere skandaler knyttet til håndtering og manglende beskyttelse av brukernes data og personvern, blant annet Cambridge Analytica-skandalen. Mange er også bekymret for at nettverkene på Facebook manipuleres av utenlandske interesser i politisk øyemed.

Facebook har nemlig innrømt at passordet til millioner av Instagram-brukere er på avveie, etter at de har vært lagret som rein tekst på selskapets servere - potensielt tilgjengelig for ansatte, melder The Telegraph.

Det var sist måned at Facebook avslørte at passordene til 600 millioner Facebook-brukere var på avveie, ettersom de ikke hadde blitt kryptert på selskapets servere. Nyheten ble seinere publisert i en bloggpost på Facebooks nettsider.

- Mer privat

Men i mars la også Mark Zuckerberg sine framtidsvyer på sin egen side, der han gjorde det klart at han ønsker å ta nettstedet i en mer «privat» retning.

FACEBOOK: Seniornett tilbyr facebook-kurs for eldre. Video: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

«Når jeg tenker på framtidas internett så mener jeg en personvern-fokusert kommunikasjonsplattform vil være enda viktigere enn dagens åpne plattformer. Personvern gir folk friheten til å være seg selv og koble seg til hverandre mer naturlig, som er grunnen til at vi lager sosiale nettverk», skriver Zuckerberg.

Han skriver at private meldinger og små grupper er der de ser den største veksten i kommunikasjon, og at folk nå ønsker å samhandle mer privat.

«Jeg forstår at mange folk ikke tror Facebook kan, eller ønsker, å bygge denne personvern-fokuserte plattformen, fordi vi, i ærlighetens navn, ikke har et godt rykte med å bygge tjenester som beskytter personvernet, og vi har gjennom historien fokusert på åpen deling. Men vi har gjentatte ganger vist at vi kan utvikle oss til å bygge de tjenestene folk virkelig ønsker», skriver Zuckerberg.