Ukraina-krigen

Tar over hvis Putin dør

Mikhail Misjustin (56) er flink med regnskap og ishockey. Men duger han som president?

NUMMER TO: Mikhail Misjustin (56) trer ifølge den russiske grunnloven inn i presidentembetet dersom Vladimir Putin skulle bli ute av stand til å skjøtte sine plikter. Foto: Statsdumaen / AP / NTB
NUMMER TO: Mikhail Misjustin (56) trer ifølge den russiske grunnloven inn i presidentembetet dersom Vladimir Putin skulle bli ute av stand til å skjøtte sine plikter. Foto: Statsdumaen / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom hele Ukraina-krigen har spekulasjonene gått høyt om at Vladimir Putins tid som president snart kan være historie. Seinest i dag avviste utenriksminister Sergej Lavrov at Putin er syk.

Bilder fra et møte mellom Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu i april viste en president som satt i en tilsynelatende beklemt posisjon ved bordet, gripende i bordkanten mens han gradvis sank ned i stolen.

Noen dager seinere ble presidenten filmet med ristende hånd og stiv gange foran et møte med sin nære allierte og Belarus' president Aleksandr Lukasjenko.

Flere tror også at den indre misnøyen med Putins styre, særlig nå under krigen, er såpass sterk at presidenten kan bli avsatt i et kupp. Andre peker på at 69-åringen allerede har passert forventet levealder for en russisk mann ifølge WHO.

Skulle Putin dø eller på annen måte bli ute av stand til å utføre sine plikter som president, slår den russiske grunnloven fast at det er statsministeren som skal tre inn i hans sted. Siden januar 2020 har denne stillingen vært besatt av Mikhail Misjustin (56), etter at Dmitrij Medvedevs regjering gikk av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer