SPESIALUTSENDING:  Ambassadør Arild Øyen er den nye utsendingen for å løse Joshua French-saken. Her leder han et stabsmøte for Utenriksdepartementets utrykningsteam (URE) på den norske ambassaden i Alger i forbindelse med terroranslaget mot In Amenas.  Foto: UD / NTB SCANPIX
SPESIALUTSENDING: Ambassadør Arild Øyen er den nye utsendingen for å løse Joshua French-saken. Her leder han et stabsmøte for Utenriksdepartementets utrykningsteam (URE) på den norske ambassaden i Alger i forbindelse med terroranslaget mot In Amenas. Foto: UD / NTB SCANPIXVis mer

Tar over Joshua French-saken

Den erfarene Afrika-diplomaten Arild Øyen har fått jobben med å få Joshua French frigitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French sitter fortsatt syk og innesperret i det militære Ndolo-fengselet i Kinshasa. Siden han og Tjostolv Moland ble arrestert for spionasje og drap på sin sjåfør i 2009 har en rekke av UDs toppdiplomater forsøkt å løse saken.

Nå er det den svært erfarne Afrika-diplomaten Arild Øyen som har tatt over den vanskelige jobben med å få Joshua French hjem til Norge. Selv vil ikke Øyen si noe om sin nye jobb, men henviser til UDs kommunikasjonssjef.

- Arild Øyen er engasjert av utenriksdepartementet for å bistå i oppfølgingen av konsulærsaken i DR Kongo, bekrefter Frode Overland Andersen til Dagbladet.

Øyen har vært ambassadør i en rekke afrikanske land, og fra 2002 til 2008 hadde han som ambassadør i Angola også ansvaret for Kongo. Som regional ambassadør var han også involvert i saken i 2009, like etter at Moland og French var blitt arrestert.

Etter å ha vært ambassadør i Algerie, ble han pensjonist i fjor. Men før sommeren ringte de fra UD og kalte ham tilbake til spesialoppdraget.

- Jeg er veldig glad for utnevnelsen av Øyen, sier Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, som nærmest har flyttet til Kongo for å ta seg av sønnen.

Dårlig helse Øyens oppgave blir å jobbe videre med det kongolesiske toppsjiktet og prøve å oppnå forståelse der for at dagens situasjon ikke kan fortsette. Joshua French er ifølge moren fortsatt stabilt dårlig. Han fikk et mentalt sammenbrudd da han etter fire og et halvt år på dødscelle ble dømt for å ha tatt livet av kameraten.

Slik det er nå har Kongo et vanskelig forhold til Storbritannia og Norge. I internasjonale møter mellom landene blir saken til French tatt opp, og jobben til Øyen er å sørge for at forholdet normaliseres.

RETTSSAK: Mor Kari Hilde French var til stede under rettssaken da sønnen ble dømt til livsvarig fengsel for drapet på Tjostolv Moland. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET
RETTSSAK: Mor Kari Hilde French var til stede under rettssaken da sønnen ble dømt til livsvarig fengsel for drapet på Tjostolv Moland. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

- Det er en viss progresjon. Viktige myndighetspersoner ønsker nå en løsning på saken, sier moren.

Hun viser blant annet til at landets nye justisminister ønsker å få ned antallet fanger. Forrige uke ble 300 fanger løslatt. Det er også et håp om at en del utskiftninger gjør at det på kongolesisk side nå er knyttet mindre prestisje til saken.

Valg Men den altoverskyggende saken i Kongo nå er striden rundt president Joseph Kabilas tredje presidentperiode. Ifølge grunnloven er han nødt til å gå av i slutten av 2016, men han har signalisert at han ønsker å bli sittende.

Dette har provosert opposisjonen så kraftig at de politiske spenningene gjør at veldig mye annet låser seg. Valget skal etter planen avholdes i november 2016.

- Alt her handler om valget nå, sier Kari Hilde French på telefon fra Kinshasa.

Strid Toppdiplomaten Kai Eide var den første som ble spesialutsending med oppdrag å få French hjem til Norge. Det skjedde da Tjostolv Moland nylig var død og Joshua French ble tiltalt for å ha drept kameraten.

Eide og French fikk et godt forhold, men heller ikke diplomaten med erfaring fra fredsmekling i Afghanistan og på Balkan klarte å lirke på plass en løsning.

Norsk politi ble invitert til Kongo for å bistå i etterforskingen og konkluderte klart med at Moland tok sitt eget liv. At kongoleserne likevel valgte å tiltale French for drapet provoserte Eide og norsk UD kraftig.

French ble i januar 2013 dømt til livsvarig fengsel for drapet.

Førte ikke fram Våren 2014 ble det strid i UD om veien videre. Ambassadør Tor Vennesland fikk gjennomslag for å prøve ut en svært omstridt strategi.

I januar kunne Dagbladet avsløre at den kontroversielle israelske diamanthandleren Dan Gertler var Norges nye kanal for å få til en løsning på saken.

Mens han har bygget opp en milliardformue på gruvedrift i det krigsherjede landet, har han etablert et svært nært forhold til kongos sterke mann - president Joseph Kabila.

Men Gertler-kanalen førte ikke fram, og Venneslands spesialoppdrag for å løse saken ble avsluttet da han returnerte til Oslo før sommeren i år.