Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar over mobilen din med én sms

«Takk for sist. Håper du får en fin dag». En tilsynelatende hyggelig sms kan bety at nettkriminelle prøver å få tilgang til informasjon som ligger lagret på din mobiltelefon.

ÉN SMS: Med kun én sms kan nettkriminelle få tilgang til viktig informasjon som ligger lagret på din telefon, forteller Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group (RIG). Foto: Knut Falch / SCANPIX
ÉN SMS: Med kun én sms kan nettkriminelle få tilgang til viktig informasjon som ligger lagret på din telefon, forteller Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group (RIG). Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du blitt utsatt for svindel på mobilen? Tips oss på tbg@dagbladet.no eller llu@dagbladet.no

Nordmenn bruker stadig nye betalingsløsninger for mobiltelefoner og nettbrett, og er derfor et yndet mål for utspekulerte kriminelle.

Risikoanalyseselskapet Risk Information Group (RIG) spesialiserer seg blant annet på nettkriminalitet og har nylig utført en analyse av trusselbildet innen nettkriminalitet i Norden som ble presentert på en konferanse i Israel for to uker siden.

- Det er en tydelig trend innen nettkriminalitet at telefoner og nettbrett som har sim-kort infiltreres, og de siste seks månedene har vi sett en tydelig økning i norske telefoner som angripes, forteller Kjell-Ola Kleiven, direktør i RIG.

Selskapet jobber for 70 børsnoterte nordiske selskaper og Kleiven forteller om utspekulerte metoder som er nøye tilpasset målgruppen. Meldingene sendes fra norske nummer, men dårlig språk og skrivefeil kan gjøre det lettere å fatte mistanke.

- Idet du åpner meldingen vil en kode som er gjemt i den infiltrere telefonen eller nettbrettet og du får en såkalt «Man in the mobile». Viruset gir de kriminelle mulighet til å lese alle meldingene og e-postene dine, og avlytte samtaler, og på den måten få tilgang til personalia og forretningshemmeligheter.

Russisk militærteknologi Mange av oss har mye informasjon liggende både på telefonen og nettbrett, og ikke alle er klar over truslene. Kleiven forteller at de nye truslene kommer utenfra, som regel fra Russland eller Kina.

- De kriminelle kjøper programvaren på det svarte markedet, og mye er basert på tidligere russisk militærteknologi. Gamle piratprogram som tidligere ble brukt på pc er nå tilpasset til telefoner.

I de verste tilfellene kan de kriminelle få tilgang til personnummeret ditt og deretter omadressere posten din og opprette kredittkort og mobilabonnement i ditt navn.

- I hele 6 av 10 tilfeller i Norge brukes informasjon som hentes fra telefonen eller nettbrettet til nye svindler, forteller Kleiven.

Christian T. Sørensen i IT-selskapet Eurosecure forteller at selv om Norge fortsatt er et lite marked fordi vi er så få, er vi et veldig attraktivt marked for nettkriminelle.

- Sikkerhetsforskere ved ESET har i år 41 ulike grupper med virusprogrammer som er tilpasset smarttelefoner med Android operativsystem. 30 prosent av disse ble lastet ned fra Google Play. Dette gir et bilde på omfanget av skadelige koder rettet mot smarttelefoner.

Nye metoder Seniorrådgiver Vidar Sandland i ved Norsk Senter for Informasjonssikkerhet (NorSIS) sier det finnes flere ulike måter å ta over en smarttelefon.  

ATTRAKTIVT MARKED: - Selv om Norge er lite er vi attraktive for nettkriminelle, sier Christian T. Sørensen i IT-selskapet Eurosecure. Foto: Eurosecure
ATTRAKTIVT MARKED: - Selv om Norge er lite er vi attraktive for nettkriminelle, sier Christian T. Sørensen i IT-selskapet Eurosecure. Foto: Eurosecure Vis mer

-Et alternativ er å sende ut en falsk sms som ser ut som den kommer fra noen du stoler på, for eksempel Telenor, hvor det står at  det finnes en viktig oppdatering som må lastes ned. Med en gang brukeren har lastet ned programmet, er mobilen tatt over.

-Det kommer hele tida nye måter å gjøre dette på. Snart er det mulig å ta over telefonen på samme måte som en PC, hvor det finnes sårbarheter i operativsystemet eller programvaren.

-Hva er disse hackerne ute etter?  

-Foreløpig ser vi ikke det er så veldig stor interessere for mobiler, det er fortsatt mer lukrativt å ta over en pc. Men selvfølgelig, etter som vi bruker mobilen til mer og mer spesielt banktjenester og andre betalingstjenester, vil den trenden snu seg relativt fort.  Når du kan få mobilen til å gjøre transaksjoner for deg, gir dette en angriper eller hacker muligheter til å tjene penger også på mobilen.

Rike nordmenn Kleiven i RIG forteller at infiserte telefoner og nettbrett stadig oftere prøver å logge seg på nettbanker. Nettkriminelle angriper både tilfeldige personer og personer de vet har god økonomi.

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i Dnb nor forteller at de ikke har registrert svindel av sine kunder gjennom mobilbank-appen.

- Når det er sagt ser vi jo at kjeltringene ser til Norge, og vi er forberedt på at det kan være et spørsmål om tid, så vi har mye fokus på sikkerhet nå vi lanserer nye tjenester for mobiltelefoner.

- I dag tilbyr vi nettbank-kundene våre gratis anitvirus programvare for pc. I løpet av høsten vil vi også komme med det for mobilbank. Og husk å oppdatere bankappen din med en gang du får melding om det. Det kan være en ny sikkerhetsløsning som er lagt inn, sier Rasmussen.

Hun understreker at det er viktig at den enkelte bruker nettvett og aldri lagrer personnummer, kortnummer og annen personlig data på åpne flater.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media