Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet advarer mot organiserte sykkelbander:

Tar på refleksvest for å ikke vekke mistanke. Så stikker tyvene av med luksussyklene

- Snittprisen på syklene som er tatt, ligger på over 30 000 kroner. Tyveriene har et profesjonelt preg, sier politiet.

TYVERI: To litauiske menn er nå varetektsfengslet, og er under etterforskning for flere forhold. Nå advarer politiet mot organiserte sykkeltyver. Video: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikledd gule refleksvester og mørke klær tar to litauiske menn seg inn i et parkeringshus i ei boligblokk på Oslos vestkant i slutten av september i år. De ser seg litt rundt, før de rusler bort til et sykkelstativ. Etter en kjapp vurdering velges to tilsynelatende tilfeldige sykler ut. Ei kraftig tang plukkes ut av en bag. I løpet av sekunder kuttes låsene. Så forsvinner de stille og rolig fra stedet.

- De to ble nylig varetektsfengslet. Så langt mener vi å kunne knytte 18 forhold til dem, men vi etterforsker om det er flere. Vi mener de har vært i Norge i en lengre periode, sier politiførstebetjent Tonje Reiten.

Sykkelpolitiet

Hun leder Oslo-politiets pågående innsats mot det som blir ansett som organiserte tyverier av dyre sykler. Siden i vår har flere titalls tilfeller blitt registrert. Politiet er sikre i sin sak: Tyveriene er ikke gjort med tanke på eget bruk.

Til nå i høst er totalt tre personer pågrepet og varetektsfengslet. Ifølge Reiten er det et profesjonelt preg på tyveriene de nå etterforsker nærmere. Mønsteret er det samme i flere av sakene.

- Vi har observert at tyvene i flere tilfeller følger etter folk, for eksempel de som bor i blokka hvor de skal slå til, og på den måten kommer seg inn steder hvor det egentlig er låst. Når det gjelder refleksvestene, så mener vi disse er brukt for å bli ansett som noen som er på jobb, og på den måten ikke bli mistenkt. Vi ser også at tyvene bare tar én sykkel hver, i stedet for å ta mange med seg i en bil, som igjen kan føre til mistanke, forklarer Reiten.

Store verdier

En oppblomstring av tyverier av dyre sykler på Fornebu og Lysaker i vår var det som først fikk politiets varsellamper til å blinke. Etter å ha blitt oppmerksom på flere likheter blant tyveriene, begynte etterforskningen for å se om det var en sammenheng mellom tilfellene.

- Det vi blant annet ser, er at disse tyvene går konsekvent etter dyre sykler. Selv om det er flere sykler samlet, så velger de seg veldig ofte ut én hver. Snittprisen på dem som er tatt, ligger på over 30 000 kroner, sier politiførstebetjenten.

- Slutter ikke før de tas

Ifølge politiet selges noen av syklene på nett i Norge. Det er imidlertid også funnet tilfeller på utenlandske nettsteder, blant annet i Litauen. Politiets etterforskning har også vist tegn til at lokalt salg ikke har vært planen for tyvene.

- Vi har hatt tilfeller der sykler var klargjort og pakket. Det var åpenbart at de skulle fraktes bort og eventuelt ut av landet. Den forebyggende effekten ved å pågripe disse tyvene er svært viktig. Vi har ingen grunn til å tro at dette er folk som vil slutte å stjele sykler før de blir tatt, sier Reiten.

Glir inn i mengden

Ifølge politiførstebetjenten har de det siste halvåret også sett en dreining blant de vinningskriminelle som kommer til Norge. Mens de tidligere ofte så personer som kom til landet, skaffet seg en midlertidig og enkel løsning på hvor de bor, før de raskt satte i gang med den kriminelle virksomheten, har flere av dem som nå avsløres hatt en annen og mer langsiktig strategi.

- Vi ser personer som kommer til Norge og slår seg mer til ro. De bor ikke nødvendigvis i en bil eller på et hostell. I stedet skaffer de seg en fast bolig. De er ikke nødvendigvis registrert på noe vis, men har likevel skaffet seg et permanent sted å bo. De handler på dagligvarebutikken, fyller bensin på stasjonen, og bor her som en vanlig borger. Men alt de foretar seg av inntektsbringende aktivitet er kriminelt i en eller annen grad, sier Reiten.

Erkjenner straffskyld

Dagbladet har fredag vært i kontakt med de to siktede mennene avbildet i videoen. Advokat Magnus Brekke Svanberg sier at det fremdeles er tidlig i etterforskningen, og at hans klient ikke har tatt stilling til spørsmålet rundt straffskyld.

Også advokat Malin Sannerud Storrvik har vært i kontakt med sin klient.

- Han erkjenner straffskyld for tyveriet på videoen. De resterende tilfellene i siktelsen får vi komme tilbake til seinere, sier hun til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!