Tar på seg skyld for folkemord

Jugoslavias nyvalgte president Vojislav Kostunica innrømmer for første gang omfattende serbiske myrderier i Kosovo. Men innrømmelsen har sittet langt inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalisten Kostunica var selv i Kosovo for to år siden og oppildnet serbere til å slåss. På bildet poserer han for en gruppe jugoslaviske soldater i landsbyen Mokra Gora fire mil nord for Kosovos hovedstad Pristina. Det er et snaut år før NATOs bomber begynner å hagle. Men systematiske angrep og massakrer på albanere i republikken begynte for alvor sommeren 1998. NATOs bomber var nettopp et svar på disse massakrene.

Og Kostunicas appell til soldatene i Mokra Gora er ikke til å ta feil av. Han oppfordrer dem til å stå på og forsvare serbernes interesser i provinsen.

Kostunicas problem er bare at de etniske serbernes interesser ble forsvart med omfattende, statlig terror. Nå har pipa fått en annen lyd.

Ansvar som serber

- Jeg er beredt til å ta på meg skyld for alle menneskene som er drept. For hva Milosevic har gjort, og som serber tar jeg på meg ansvaret for mange av disse forbrytelsene, sa Kostunica. Han ble intervjuet av det amerikanske TV-selskapet ABC i programmet 60 minutes i går.

Kostunicas innrømmelser illustrerer dilemmaet til de nye makthaverne i Beograd. De må på den ene siden innrømme Jugoslavias og Serbias skyld for krigene på Balkan det siste tiåret. På den andre siden må de ikke gjøre det på en måte som gjør at de oppfattes av mange serbere som landsforrædere.

Alle krigene på Balkan ble av de fleste serbere oppfattet som forsvarskriger, selv om det var serberne som i alle tilfeller tok til våpen først.

Til Norge til uka

Kostunica kommer på offisielt besøk til Norge tirsdag neste uke. Besøket i Oslo er en av Kostunicas aller første utenlandsbesøk som president, og uttrykk for en takk for den hjelpen Norge bidro med da Kostunica og hans folk ennå var i opposisjon.

- Det ble begått kriminelle handlinger, og de drepte er ofre. Det skjedde mye kriminelt på den andre siden, og serberne har også drept, sa Kostunica til ABC.

Milosevics skjebne

Kostunica ber i ABC-programmet om unnskyldning på vegne av sitt land, men også for forbrytelser hans forgjenger Slobodan Milosevic sto bak. Den nye presidenten har sagt at Milosevic ikke skal utleveres til krigsforbrytertribunalet i den Haag, og hans medarbeidere har føyd til et forsiktig, «i hvert fall ikke ennå».

Kostunica svarer på spørsmål om Milosevic noen gang vil stå til rette for sine forbrytelser, at han vil bli stilt for retten «et eller annet sted». I Jugoslavia jobbes det nå med rettssaker mot svindleren og krigsprofitøren Milosevic.

Kilder nær Kostunica hevder at Slobo og hans nærmeste familie kan ha stukket vekk så mye som 90 milliarder kroner som står på utenlandske bankkonti.

RIKTIG BILDE: Vårt bilde av Vojislav Kostunica er som en fredens mann. Men her poserer han for serbiske soldater i Kosovo for to år siden. Og siden bilder ikke lyver: Er det vårt bilde av Kostunica det er noe galt med?