Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar selfier utenfor gisselkafeen

Skaper reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsmedier verden over følger gisseldramaet i Sydney. Minst fem gisler har kommet uskadd ut av Lindt café, men det er fortsatt mer enn ti gisler inne i kafeen.

Turister og skuelystne har også samlet seg på Martin Place, midt i sentrum av byen. Og de gjør som turister gjør nå om dagen: Tar bilder av seg selv, såkalte selfies.

- De sier at kriser bringer fram det beste hos folk. Det gjelder tydeligvis ikke alle, kommenterer avisa The Sydney Morning Herald.

Som med taxigiganten Uber, som fikk kritikk for at prisene føyk til værs da kaoset brøt ut, har det kommet reaksjoner mot selfiene i sosiale medier.

Alt tyder på at gisseltakeren har handlet alene.

Adam Dolnik, professor ved universitetet i Wollongong, har vært med på å trene Sydney-politiet på hvordan de skal håndtere gisselsituasjoner. Han mener gisseltakeren virker dårlig forberedt.


- Terrorister er vanligvis svært godt forberedt når de tar flere gisler. Å bare ha én gisseltaker virker for svakt. Dette virker som en dårlig forberedt, ensom ulv som ikke er under noens kommando eller med direkte koblinger til noen terrororganisasjon, sier Dolnik til Wall Street Journal.

Han sier gislene som har klart å stikke unna trolig har gjemt seg før gisseltakeren var klar over dem.

Det er blitt rapportert at mannen som står bak har krevd å få utlevert et IS-flagg, og å få snakke med Australias statsminister Tony Abbott.


Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) endres ikke trusselbildet i Norge som følge av gisselaksjonen.

- Det har foreløpig ikke vært noen endring på bakgrunn av det som skjer i Sydney, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.