Tar selvkritikk for formulering

I et intervju med VG sa statsministeren at politiet i USA slår hardere ned på minoritetsbefolkningen i USA, blant annet fordi de er mere innblandet i kriminalitet.

TAR SELVKRITIKK: Statsminister Erna Solberg tar selvkritikk for en formulering hun har gitt til VG tirsdag. Foto: NTB Scanpix
TAR SELVKRITIKK: Statsminister Erna Solberg tar selvkritikk for en formulering hun har gitt til VG tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg tar selvkritikk for en formulering hun har gitt til VG.

I et intervju med avisa tirsdag kommenterer hun den pågående situasjonen i USA etter at George Floyd (46) døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis.

Der sier hun blant annet at politiet i USA slår hardere ned på minoritetsbefolkningen i USA, blant annet fordi de er mere innblandet i kriminalitet.

- Dårlig formulering

- I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, sier Solberg i intervjuet.

- Formuleringen min er dårlig og rettet til VG. Poenget er at kriminalitetsstatistikken i USA sier dette. Så vet jeg selvfølgelig at det også skyldes at afroamerikanere straffeforfølges mer systematisk enn andre, og at sosiale forhold er vanskeligere og rasistiske holdninger, skriver hun som et svar på en reksjon hun har fått på Twitter.

TALTE: Joe Biden gikk hardt ut mot Donald Trump i en tale til det amerikanske folket om opptøyene fra Philadelphia. Video: AP Vis mer

Beklagelsen skriver hun til den tidligere BT-journalisten Krister Hoaas, som reagerte på uttalelsen.

- Dette er både faktisk feil og historieløst. Det er dessuten dypt skuffende og holdningsløst. Jeg forventer mer fra statsministeren i Norge. Fiks det, skrev han på Twitter.

- Sjokkert

Dødsfallet har ført til store opptøyer og demonstrasjoner flere steder i landet de siste dagene. Men også i flere andre land har det vært demonstrasjoner og politiske reaksjoner.

I intervjuet uttrykker også Solberg sin sorg over det som nå skjer.

- Det er trist å se. Både de voldelige opptøyene, men også responsen til det. Det hadde vært behov for mer forsoning, jobbing med å bygge broer i et land som for øyeblikket er veldig delt, sier Solberg til VG.

Også EUs utenrikssjef, Josep Borrell, kommenterte tidligere i dag det som skjer i USA.

Han uttalte at George Floyd døde som et resultat av maktmisbruk og understreket at de som håndhever loven ikke på bruke sine midler «slik det ble brukt i forbindelse med dette svært, svært triste dødsfallet».

- Europa støtter retten til å demonstrere fredelig, men vi fordømmer vold og rasisme av alle slag, og vi ber om at den spente situasjonen trappes ned. Vi stoler på amerikanernes evne til å finne sammen, leges som nasjon og ta opp dette vanskelige spørsmålet, sa utenrikssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer