Tar selvkritikk for manglende uværsvarsling

Både Fylkesmannen og Vervarslinga på Vestlandet tar selvkritikk for dårlig varsling i forkant av orkanen Dagmar som herjet Vestlandet i jula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Langs Sognefjorden varslet Fylkesmannen i Sogn og Fjordane kun kommunene i Ytre Sogn, men de slapp billigst unna uværet, skriver Bergens Tidende. Innover i fjorden stormet det som verst, men her ble ikke kommunene satt i beredskap etter at Meteorologisk institutt om kvelden julaften varslet at stormen som var på gang kunne bli den sterkeste på 30 år.

- I ettertid skulle jeg gjerne sett at vi hadde sendt varsel om ekstremvær til alle kommunene i fylket, sier beredskapssjef Haavard Stensvand i Sogn og Fjordane til avisa.

Også Vervarslinga på Vestlandet har konkludert med at varselet om storstormen burde vært sendt til et større område.

- Varselet burde nok blitt sendt for hele fylket, med en kommentar om at det ble verst i Nordfjord, skriver Vervarslinga på Vestlandet i et brev til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Stensvand sier han ikke tror den manglende varslingen fikk noe å si for skadeomfanget, men bedre varsling kunne sørget for en bedre start på beredskapen i de aktuelle kommunene, mener han.

Rådmann Steinar Søgaard i Aurland, en av kommunene der skadene ble omfattende, tror heller ikke at den manglende varslingen fikk alvorlige følger. Han understreker at det er kommunene selv som har ansvaret. I Aurland skjønte man at noe var på gang, og var godt forberedt på utværet, sier Søgaard.

(NTB)