<strong>FRONTER KAMPEN:</strong> Statsepidemiolog Anders Tegnell fronter Sveriges kamp mot coronaviruset. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix
FRONTER KAMPEN: Statsepidemiolog Anders Tegnell fronter Sveriges kamp mot coronaviruset. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

Tar selvkritikk

- Burde hatt flere tiltak.

Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med Sveriges Radios «Ekot» (svenskenes «Dagsnytt») sier statsepidemiolog Anders Tegnell at Sverige burde satt inn flere tiltak mot coronaviruset fra begynnelsen av.

- Skulle vi støte på samme sykdom, med nøyaktig hva vi vet om den i dag, tror jeg at vi hadde landet på å gjøre noe midt imellom det som Sverige har gjort, og det resten av verden har gjort, sier Tegnell i intervjuet.

Statsepidemiologen benytter anledningen til å beklage Sveriges høye dødstall.

- Om det fantes noen måte å stoppe de mange dødsfallene på, er noe å fundere over i framtida, sier han.

Åpent uteliv

Sveriges coronahåndtering har skilt seg kraftig fra hvordan vi her til lands - og de fleste andre land - har håndtert krisa. I stedet for å stenge ned samfunnet har store deler av den svenske hverdagen gått som normalt, med blant annet åpne utesteder og skoler.

De svenske helsemyndighetene har håpet at strategien ville føre til at en stor andel av befolkningen ville utvikle såkalt flokkimmunitet - men etter snart tre måneder er ikke Sverige i nærheten av å oppnå noe slikt.

I stedet ligger landet nå i verdenstoppen når det gjelder antall covid-19-smittede og -døde per innbygger. De siste tallene ifølge Worldometer viser 38 589 smittede og 4468 døde - Norge har riktignok ca. halvparten av Sveriges befolkningstall, men proporsjonalt langt mindre coronatall - 8455 smittede og 237 døde.

Usikker

Tegnell har fått kritikk for å virke arrogant i sin skråsikkerhet på Sveriges smittevernstrategi - men medgir nå altså at han tror det fins forbedringspotensial.

FRARÅDER: Sveriges statsminister Stefan Löfven forteller at regjeringen ser seg nødt til å videreføre de aller fleste tiltak som er innført i Sverige. Vis mer

Selv om han gjerne skulle satt inn flere tiltak i kampen mot viruset, er han usikker på hvilke det i så fall skulle vært.

- Det hadde vært fint å vite mer nøyaktig hva man skal stenge ned for mer effektivt å hindre smittespredningen. Sverige er et av de få landene som har jobbet steg for steg. Alle andre land startet med mye på en gang, og problemet med det er at man ikke vet hvilke av tiltakene som har best effekt, sier han i SR-intervjuet.

- Kanskje får vi vite det nå som vi begynner å fjerne tiltakene - ett om gangen - og da får vi kanskje en slags lærdom om hva man, bortsett fra det vi gjorde, kunne gjort uten å kjøre full nedstengning, sier statsepidemiologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer