Tolga-saken

- Tar situasjonen veldig tungt

Den fjerde av de totalt fire siktede i bortføringssaken i Tolga ble fredag framstilt for varetektsfengsling i Østre Innlandet tingrett.

TOLGA-BORTFØRINGEN: Forsvarer for den fjerde pågrepne etter Tolga-bortføringen, Klaus Arne Munkeby Linaae, sier klienten tar pågripelsen tungt. Reporter: Marie Røssland. Video: Christian Fjermeros Vis mer
Publisert

HAMAR (Dagbladet): Onsdag ble en mann i 20-åra pågrepet og siktet i bortføringssaken i Tolga. Den siktede ble pågrepet i 13.30-tida onsdag, om lag halvannen time etter at politiet etterlyste vedkommende.

Mannen ble framstilt for varetekt i Østre Innlandet tingrett fredag. Han er i likhet med de tre andre pågrepne siktet for frihetsberøvelse eller medvirkning til dette. Mannen nekter straffskyld, og ville i forkant av rettsmøtet begjære seg løslatt.

På spørsmål fra pressen om hvorfor mannen nekter straffskyld, forklarer mannens forsvarer Klaus Arne Munkeby Linaae:

- Det går på detaljer i etterforskningen, sier forsvareren.

- Hvordan opplever din klient begjæringen om varetektsfengsling?

- Det er tungt å stå overfor fire uker med varetektsfengsling.

- Belastende

Påtalemyndigheten har begjært mannen fengslet i fire uker, hvorav to av disse skal være i isolasjon. Linaae mener at politiet med sin begjæring «favner bredt», og at politiet burde gjort noen enkle avklaringer før de i dag møttes i retten. Han oppfatter at klienten samarbeider med politiet, og at hans forklaring er troverdig.

Dersom mannen skulle varetektsfengsles, vil de med stor sannsynlighet anke denne avgjørelsen, forteller forsvareren.

- Han tar situasjonen veldig tungt. Han synes det er veldig belastende å sitte i arresten. Han har gitt en forklaring om det i dag, sier forsvareren etter fengslingsmøtet, sier Linaae.

Forsvareren forklarer at hans klient opplever den store medieomtalen av saken som en tilleggsbelastning.

Tidligere dømt

Fra før er tre menn pågrepet og varetektsfengslet i bortføringssaken. Alle de fire er menn i 20-åra som tidligere er straffedømt. De er siktet for frihetsberøvelse eller medvirkning til det.

Tre av de fire siktede er tidligere straffedømt, deriblant fjerdemann. Det opplyste politiet på en pressekonferanse onsdag. Fjerdemann er tidligere dømt i tre saker som alle dreier seg om seksuallovbrudd.

Det var natt til 2. januar et en mann i 20-åra ble tatt med fra en privat adresse i Tolga kommune sør for Røros. Mannen kom til rette på et tog på Gardermoen nesten et døgn etter hendelsen i Tolga.

I likhet med mannen i 20-åra har mannens foreldre status som fornærmede i saken.

Tre andre siktet

Den første av de siktede - en mann i 20-åra - meldte seg selv tirsdag 4. januar og erkjenner frihetsberøvelse. Den andre siktede ble pågrepet på jobb dagen etter. Mannen erkjenner ikke straffskyld. Siktede nr. 3 ble meldte seg selv til politiet sammen med sin forsvarer, advokat Lars Mathias Undheim onsdag. Det er foreløpig uvisst hvordan han stiller seg til siktelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer