Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar skrytevideoen opp i kontrollkomiteen

Justisminister Anders Anundsens skrytevideo blir mat for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I KONTROLLKOMITEEN: Venstres Abid Q. Raja vil ta skrytevideoen til Anders Anundsen opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Saken vil bli behandlet på møtet 16. september. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I KONTROLLKOMITEEN: Venstres Abid Q. Raja vil ta skrytevideoen til Anders Anundsen opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Saken vil bli behandlet på møtet 16. september. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går avslørte Dagbladet hvordan innsatte på Trandum utlendings-internat blir identifisert i justisminister Anders Anundsens skrytevideo. Datatilsynet har nå åpnet gransking av om personvernet til de innsatte er brutt.

Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for Abid Raja (V), som sitter i kontroll- og konstitusjonskomitéen.

- Denne saken har nå fått slike dimensjoner at det er nødvendig å ta den opp i komiteen, sier Raja til Dagbladet.

Han peker på fire problematiske punkter som han mener komiteen nå må diskutere:

1. Personvernet I den 32 minutter lange skrytevideoen vises usladdede bilder av flere fanger på Politiets utlendings-internat, uten at fangene har godkjent bruken. Etter at Dagbladet stilte departementet spørsmål om identifiseringen, er videoen som nå ligger ute på regjeringens nettside blitt sladdet.

- Dette er et klart brudd på deres personvern. Fjesene deres er nå spredd over hele internett, og det hjelper ikke at de nå er fjernet fra versjonen som ligger på regjeringens sider. Det er stygt graverende å se en justisminister gå inn i et rom og bli filmet sammen med innelåste fanger som ikke har noen mulighet til å komme ut av situasjonen. De er ikke fritt vilt bare fordi de sitter på Trandum. Alle har krav på et personvern, sier Raja.

2. Misbruk av offentlige penger Raja mener at Anundsen med videoen bruker sin statsrådsmakt til å finansiere partipropaganda med offentlige penger.

- Han har trådd over en grense nå og henger i en veldig tynn tråd. Han skjuler seg bak at dette er informasjonskampanje, men har er helt alene i Norge med å si det. Ingen uavhengige sier noe annet enn at dette er en valgkampvideo.

Og valgkampvideoer er ikke et offentlig ansvar, mener han.

- Stortinget har ikke bevilget penger til valgkampvideo for Anundsen. Stortinget og kontrollkomiteens oppgave er å sikre at regjeringen gjør det de er ment å gjøre. At de følger opp Stortingets budsjetter.

3. Utnytting av embetsverket Filmen er bygget opp rundt at Anundsen opptrer som journalist og intervjuer sentrale embedsmenn om hvor bra alt nå går i justissektoren.

ENIG: Komitéleder Martin Kolberg (Ap) er i stor grad enig med Abid Raja. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ENIG: Komitéleder Martin Kolberg (Ap) er i stor grad enig med Abid Raja. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Dette er utnyttelse av andre for å sette seg selv som politiker i et fordelaktig lys, sier Venstre-politikeren.

4. Spredning av desinformasjon - Han kaller det informasjonsfilm, men dette er jo en forledelsesfilm. Politimestere og andre som jobber under ham har stått fram i sak etter sak og fortalt at det som presenteres i videoen ikke stemmer med virkeligheten. Dette er ikke en informasjonsvideo men en desinformasjonsvideo, sier Raja.
 
Han sier at filmen ikke hadde vært noe å diskutere for komiteen, om det hadde vært en informasjonsfilm, men for å være en informasjonsfilm må den jo gi et korrekt bilde av virkeligheten.

- Men dette er feilinformasjon i en partipolitisk propagandafilm.

Over grensen Venstre-representanten mener justisministeren nå må ta ansvar gjennom å fjerne filmen. Men sletting eller ei, så kommer saken til å bli tatt opp i komitéen, forsikrer Raja.

- Vi fører kontroll med både bruken av penger og med om regjeringen er lovbrytere. Har de forbrutt seg mot personvernrettighetene til fanger og asylsøkere så er det noe som vedkommer komiteen og som vi da kan blande oss opp i.

Om kontrollkomitéen vil beslutte å åpne kontroll-sak vil trolig være avhengig av hva Arbeiderpartiet mener om saken.

- Jeg er helt enig i Rajas kritikk på punktene to til fire. Her er det åpenbart brudd på en rekke bestemmelser, men om det klassifiserer for en parlamentarisk gransking vil jeg ikke ta stilling til nå, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap).

Han  tar et forbehold når det gjelder personvernet, siden han ikke har fått satt seg inn i denne siden av saken ennå.

- Videoen er langt over grensen når det gjelder bruken av embetsverket, og det er langt over grensen når det gjelder bruken av offentlige midler, sier Kolberg.

Komitélederen sier at når Abid Raja sier at han vil ta dette opp, så vil det bli drøftet i komitéen 16. september. Og så føyer han til enda et punkt som kan gi grunnlag for gransking i en eventuell kontrollsak.

- Så lenge statsministeren ikke sier noe om denne videoen, så blir det hengende i lufta hva regjeringen mener om dette. Det siste der kan også foranledige en parlamentarisk gransking. Det er uklart hva regjeringen mener om denne videoen, sier Kolberg.

Populær Justisminister Anders Anundsen (Frp) gleder seg over at videoen har blitt så populær, og at mange dermed har fått se alt han har gjennomført.

- Jeg håper også at andre politikere først og fremst kan fokusere på hva de har gjennomført eller vil gjennomføre. Det er flere tidligere statsråder som har benyttet Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) til å produsere videoer som informasjonsvirkemiddel, og publisert dem på regjeringens nettsider uten at noen har ment at det er problematisk. Det er fortsatt ikke problematisk slik jeg ser det, men kontroll- og konstitusjonskomiteen må fokusere på de sakene de mener er viktigst for å sikre demokratiet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling