Tar skyhøy rente fra fattige

Den humanitære organisasjonen Strømmestiftelsen låner hvert år ut rundt 12 millioner kroner til fattige i Afrika, Sør-Amerika og Asia. Renta kan bli på hele 72 prosent!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det avslærer avisa Dagens Næringsliv.

- Strømmestiftelsens formål er å utrydde fattigdommen. En måte vi gjør dette på er ved å yte små lån til fattige mennesker i nød, sier pressekontakt Egil Mongstad til Dagens Næringsliv.

- Vi låner ut fra 350 kroner til 1000 kroner, med maksimalt ett års løpetid. Pengene skal brukes til konkrete forretningsprosjekter.

Gir utbytte

Dagens Næringsliv stiller en rekke kritiske spørsmål til ansvarlig for låneprogrammet i Strømmestiftelsen, Johannes Sannesmoen:

- Hva er det meste en fattig bonde må betale i renter hvis han låner 1000 kroner i ett år av Strømmestiftelsen?

- Der dette koster mest, må han betale 720 kroner i rente. Dette kan høres høyt ut, men de pengene han får låne vil i de fleste tilfeller gi et langt større utbytte. Dessuten må han betale enda høyere rente hos en av de lokale lånehaiene, sier Sannesmoen.

- En rente på 72 prosent er ikke det flåeri?

- Å, neida. Det blir et definisjonsspørsmål.

Avkastning

Sannesmoen ville ikke tatt opp lån til slike betingelser.

- Men jeg hører ikke med til de fattige som lever for mindre enn en dollar per dag. Husk at vi opererer i en virkelighet der alle er fattige, der den fattige kan få 150 prosent rente på det han bruker lånet til.

- Hvordan driver dere inn lånene. Torpedo?

- Det lages solidaritetsgrupper på fem personer, som er ansvarlige for lånene. De er hverandres innkrevere. Dette har ikke vært noe problem, sier Sannesmoen til avisa.

Formann i rådet for Strømmestiftelsen, Terje Mikalsen, sier til TV 2 at stiftelsen ikke er alene om å gå lån til så høy rente.

- Lånene gir ofte stort utbytte for lånetakeren. Inflasjonen er ofte høy i disse landene og rentenivået må ligge så høyt dersom vi skal få dekket utgiftene, sier Mikalsen.

(Dagbladet: på nettet)