Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tar skylda alene

Joe Erling Jahr er imot at flere skal sone straffen for at én mann er død. Forsvarer Tor Erling Staff mener Jahr tar skylda for at vennene skal slippe unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staff har nå overtatt utspørringen av Joe Erling Jahr. Forsvareren satser på å svekke forklaringene til Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen, som var kjærester på det tidspunktet Benjamin ble drept.

Føler seg ansvarlig

- Hadde du drukket? begynte Staff og fikk benektende svar fra sin klient.

- Har du egentlig gitt opp dine egne interesser her i retten? spurte Staff deretter og henviste til at Jahr i retten har tatt på seg skylden for knivstikk han ikke husker og for ting som sto i filer på pc'en hans, selv om andre nynazister også har brukt pc'en.

Under aktors utspørring sa Jahr blant annet at knivstikkene på Benjamin ikke kan være påført av andre enn ham selv. Dette gjentok han på spørsmål fra forsvareren.

- Jeg sa jo at stikkene ikke kan være påført av andre enn meg.

- Ja, det sa du. Men vet du det da, Joe Erling? gjentok Staff og minte om at Rettsmedisinsk Institutt mener at det kan ha blitt brukt to kniver under drapet på Benjamin. Jahr vil bare vedkjenne seg den ene kniven og sier at han bare husker at han stakk Benjamin i ryggen.

- Jeg så ikke noen andre i nærheten, forklarte Jahr.

- Men så du i det hele tatt hvor Kvisler var, for eksempel?

- Nei, det gjorde jeg ikke, medga Jahr.

- Føler du deg ansvarlig for Benjamins død, Joe Erling?

- Ja dessverre. Skylda går jo på meg for det var meg som hadde kniven. Det er trist, og jeg gjorde det ikke med vilje. Jeg var ikke klar over konsekvensene. Men jeg synes ikke det spiller noen rolle, for det forandrer ikke på det som skjedde, sa Jahr.

Banket av politiet

Staff spurte om Jahr tok på seg skylda fordi han hadde dårlig samvittighet for å ha hatt med kniv. Han lurte på om Jahr hadde tatt på seg mindre skyld hvis han ikke hadde hatt med seg kniv, men Jahr lot være å gripe halmstrået fra forsvareren sin.

- Jeg tror ikke det ville komme til å forandre forklaringen min, hvis det er det du mener, svarte Jahr og sa at han ikke tok på seg mer skyld enn han synes han har.

Staff vil vise det motsatte: At klienten hans har tatt på seg mer skyld enn det han egentlig har, mens det tidligere kjæresteparet har prøvd å redde seg selv og hverandre ved å legge skylda på Jahr.

20-åringen strevde med å sette ord på tankene da Staff ba om å få vite hva slags forhold Jahr har til myndigheter. Blant annet skal Jahr ha fått bank av politiet på lille julaften i fjor.

- Men jeg gidder ikke anmelde det. Jeg gidder ikke slåss mot systemet. Jeg stoler mer på deg, mumlet Jahr.

- Jeg håper da inderlig det! repliserte Staff og fikk salen til å le før han gikk videre:

- Jeg har inntrykk av at det ikke er noe kraft igjen i deg?

- Jo, selvfølgelig er det det, men det er ikke noen positiv kraft. Det er mer som en barbar, svarte den tiltalte.

Staff lurte på hvorfor det er så viktig for Jahr å ta skylda alene. Marit Hermansen stirret stivt på mannen som hittil har tatt på seg skylden for sønnens død.

- Jeg mener at det ikke er vits i at tre stykker skal sone lang straff for én manns død, sa Jahr.

Hele Norges coronakart