Tar skylda for katastrofevalget

Statsminister Kjell Magne Bondevik tar selvkritikk for det dårlige valgresultatet. For første gang snakker han åpent om KrFs problemer i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA/VATIKANET (Dagbladet): Det dårlige valgresultatet har gått hardt inn på Kjell Magne Bondevik. I går møtte han Italias statsminister Silvio Berlusconi, og i dag drar han til pavens landsted. Han er glad for å kunne bruke tankene på andre spørsmål enn KrFs katastrofevalg. I flyet på vei til Roma snakket Bondevik ut om partiets problemer og framtida som statsminister.

- Jeg kan ikke legge skjul på at valgresultatet var dårlig både for KrF og for meg. Det gjør noe med deg når partiet du er så glad i, gjør et så dårlig valg. Jeg er en sånn person som trenger tid til å bearbeide en så stor skuffelse og et så stort nederlag, sier Bondevik.

- Men jeg vil klare å riste det av meg. Jeg er allerede i ferd med det, fortsetter han.

- Veldig alvorlig

- Partiet vil ta valgresultatet og betydningen av det veldig alvorlig. Vi ble nesten halvert siden valget i 1997. Vi setter derfor ned et utvalg som skal gjennomføre analysen og komme med anbefalinger til landsstyremøtet i november. I denne prosessen skal grasrota i partiet slippe til, sier Bondevik.

- Utvalget skal ha åpne kanaler ut til medlemmene.

- Vil arbeidet også omhandle spørsmålet om regjeringsslitasje for KrF?

- Ja, alle synspunkter skal få komme fram. Hvordan vi førte valgkampen og hvilke konsekvenser vår deltakelse i regjering har hatt, sier statsminister Bondevik, og legger til:

- Her har også jeg mine synspunkter og tanker. De vil jeg kanalisere innad i partiet.

Tar selvkritikk

Noen viktige momenter kan han likevel nevne:

- KrF har nå sittet i regjering en god stund. Først med sentrumsregjeringen og nå med samarbeidsregjeringen. Det kan ha ført til at vi er blitt en for sterk forsvarer av det bestående, sier Bondevik.

- Vi går lett i forsvarsposisjon når det kommer kritikk mot oss og mot samfunnet. Vi har ikke vært flinke nok til å få ut at også vi vil endre på mye i Norge. Men denne delen av budskapet har ikke vært tydelig nok, sier han.

Han legger til at denne erfaringen har også tidligere regjeringer trukket etter dårlige valg.

- Vil du som statsminister ta selvkritikk for det?

- Ja, jeg tar selvkritikk på dette området. Det er en grøft som er lett å falle i - og vi har også gjort det, sier han.

Statsministeren erkjenner også at budskapet fra KrF i valgkampen ble for ensidig.

- Vi må ta inn over oss at vi i KrF snakket for mye om økonomi, kronekurs og rente. Ikke at det er uviktig, men vi har snakket for lite om andre sentrale områder.

- Hva tenker du på da?

- Det er tydelig at vi i for liten grad har klart å fange opp verdispørsmålene som er viktige for folk flest. Vi mistet grepet på de unge, samtidig som vi vet at en trend blant yngre er å fokusere nettopp på verdier og nærhet. Vi må innrømme at KrF ikke klarte å sette et slikt søkelys godt nok denne gangen, sier Bondevik.

Byttet regjering

For første gang som statsminister i denne regjeringen forteller han nå om problemene KrF har hatt i regjeringsposisjon.

- I dagens regjering er vi et lettere angrepspunkt for Ap og SV enn i vår forrige regjeringsperiode. Sentrumsregjeringen hadde fordelen av at den brøt med den tradisjonelle blokktenkningen. Det skapte forvirring både i Arbeiderpartiet og i Høyre. Ap og SV kunne ikke ramme oss med kritikken om å være høyredominert. Sentrumsregjeringen kom i stand etter en vellykket valgkamp, og vi levde lenge på goodwill fra velgerne. Det var vanskelig for opposisjonen å få taket på oss, sier han.

Han understreker også at sentrumsregjeringen løste et mangeårig dilemma i KrF, spørsmålet om å velge samarbeid mot venstresiden eller høyresiden.

Etter stortingsvalget i 2001 gikk KrF i samarbeid med Høyre og Venstre.

- Valget sto mellom regjering eller opposisjon for KrF. Jeg mener fortsatt at vi gjorde et riktig valg.

- Men dette skal dere altså nå diskutere?

- Det er noe partiet hele tida må diskutere, og jeg godtar at debatten kommer. Men samtidig er det for enkelt å hoppe ut og inn av regjering etter meningsmålinger og lokalvalgresultater, sier han.

Bondevik er forberedt på at valgresultatet kan komme til å prege stemningen på Stortinget under budsjettbehandlingen.

- Ap er alternativet

- Jeg forventer at alle partiene tar denne budsjetthøsten på alvor, og at de ikke ser på det som et spill. De som fraskriver seg ansvar, må forberede seg på konsekvensene, sier Bondevik.

- Hvilket alternativ ser du hvis regjeringen går av?

- Jeg ser i grunnen bare Arbeiderpartiet, sier Bondevik, men påpeker at han fortsatt mener at KrF fortsatt er mest tjent med å sitte med regjeringsansvaret.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: - Jeg kan ikke legge skjul på at valgresultatet var dårlig både for KrF og for meg, sa Kjell Magne Bondevik om bord på det innleide flyet av typen Challenger 604 i går. Han reiste til Roma på et todagersbesøk sammen med kona Bjørg.
I ROMA: Kjell Magne Bondevik møtte Italias statsminister Silvio Berlusconi i går.