Tar sønnen (19) over etter Bhutto?

Bhuttos testamente sies å navngi sønnen som ny partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Benazir Bhuttos sønn, Bilawal Zardari (19), vil etterfølge sin mor Benazir Bhutto som partileder. Det melder blant andre nyhetsmagasinet Time, som blant annet siterer en pakistansk tv-stasjon.

Benazir Bhuttos parti PPP skal søndag holde et viktig møte om partiet fremdeles skal stille til valg i januar.

Under møtet i Naudero i provinsen Sindh skal også Bhuttos testamente leses opp, og det skal presentere ønsket om at Bilawal blir den nye partilederen.

Magasinet Newsweek presenterer opplysninger om at Benazir Bhutto kommer til å navngi sin sønn som ny leder av partiet, men at Bhuttos ektemann Asif Zardari vil fungere som en slags foreløpig med-leder inntil han blir eldre.

- Bør bli en Bhutto

Zardari sier ifølge NTB at Bhutto skrev en plan for hvordan partiet skulle drives videre dersom noe skulle skje med henne. Denne planen skal leses opp søndag. Zardari sa lørdag til BBC på spørsmål om han ønsker å lede PPP, at partiet i fellesskap skal bestemme.

- Det avhenger av partiet og testamentet, sier Zardari.

Hvis Bhuttos sønn Bilawal blir valgt, vil han i tilfelle bli den tredje lederen for partiet PPP, etter sin mor og sin bestefar Zulfikar Ali Bhutto. 19-åringen studerer jus ved Oxford-universitetet i Storbritannia.

FAR OG SØNN MULIGE PARTILEDERE: Bilawal (19) kan bli sin mors etterfølger som partileder for PPP. Men det kan også hans far Asif Zardari. Foto: ASIF HASSAN/AFP/SCANPIx
FAR OG SØNN MULIGE PARTILEDERE: Bilawal (19) kan bli sin mors etterfølger som partileder for PPP. Men det kan også hans far Asif Zardari. Foto: ASIF HASSAN/AFP/SCANPIx Vis mer

Ifølge Time skal det være enighet i partiet om at den nye partilederen bør være en Bhutto, siden navnet har så stor makt og potensiale til å vinne velgere.

Zardari kontroversiell

Mange har også tippet på Benazir Bhuttos mann Asif Zardari som ny partileder. Men selv om han har politisk erfaring, er Zardari en kontroversiell figur i Pakistan. Han har sittet i fengsel i 11 år, tiltalt for utpressing og korrupsjon.

De to andre mulige etterfølgerne fra Bhutto-familien er Benazirs søster Sanam og hennes niese Fatima, men ingen av dem skal ha vist stor interesse for å delta i politikken.

Analytikere tviler også på at Bilawal selv vil ta over som leder for opposisjonen, ifølge NTB.

– I øyeblikket fins det ikke noe medlem av Bhutto-klanen som umiddelbart kan etterfølge Benazir. Dynastiet befinner seg i en veldig usikker fase, framholdt den politiske analytikeren Hassan Askari Rizvi i Lahore overfor nyhetsbyrået Reuters.

Times kilde for opplysningene, som er et høytstående medlem i PPP, forteller at partiets nestleder Mukhdoom Amin Farim sannsynligvis vil bli partiets statsministerkandidat.

Ifølge The Sunday Times vil ikke Bilawal kunne stille fordi pakistansk lov sier at kandidater til valget må være over 25 år.

Tar sønnen (19) over etter Bhutto?

Samtidig ønsker også mange i partiet at Farim blir den nye lederen for partiet. Han fungerte som partileder mens Benazir Bhutto var i eksil.

Avgjørelse om valg

I dag skal også partiet bestemme seg for om det vil stille til valg på ny nasjonalforsamling i januar.

- Vi skal ta en avgjørelse om valg på vårt ledermøte i morgen, sa Bhuttos talsperson Sherry Rehman til pressen lørdag.

Ifølge BBC skal Pakistans valgkomite holde et krisemøte mandag, for å diskutere hvordan drapet på Bhutto vil påvirke valget.

Informasjonsminister Nisar Memon forteller at bestemmelsen om valget skal utsettes må gjøres i konsultasjon med alle politiske partier.

DREPT: Tidligere statsminister i Pakistan og partileder i PPP Benazir Bhutto, ble drept 27. desember.
I BEGRAVELSEN: Bilawal Zardari og far Asif Zardari bærer Benazir Bhuttos kiste.