RUSMIDDEL: Bare sist helg ble det beslaglagt 60 liter av stoffet GLB i Østfold. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
RUSMIDDEL: Bare sist helg ble det beslaglagt 60 liter av stoffet GLB i Østfold. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Tar stadig mer av rusmiddelet GBL på grensen

Stoffet kan brukes til å lage rusmiddelet GHB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I hele Norge er det beslaglagt 191 liter GBL så langt i år, noe som tilsvarer 50.000 brukerdoser. De 191 literne er fordelt på 49 beslag.

GBL kan brukes som narkotika, men det er også vanlig å blande det ut til det mer kjente stoffet GHB.

- Det er veldig alvorlig fordi det er et farlig stoff og er nårt knyttet til GHB. Stoffet har veldig varierende kvalitet. Den ene dagen gir det en god rus, men neste dag kan den samme dosen bli en overdose. Det som er skremmende er at det ikke finnes noen motgift, sier Vidar Brochs, leder i Oslo narkotikapolitiforening, til NRK.

Første halvår 2010 er det tatt 191 liter, mot 59 liter første halvår i fjor, ifølge TV 2. GBL er lovlig i Sverige og noen andre land, hvor det blant annet brukes som felgrens til biler og som løsemiddel. I Norge kom det på narkotikalisten i mars i år, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

I Østfold ble det sist helg beslaglagt 60 liter GBL. Samtidig ble fem personer lagt inn på sykehus etter overdoser av GHB. Flere personer er pågrepet i saken.

(NTB)