Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar styring over opptøyene

GAZA BY (Dagbladet) President Yassir Arafats eget parti Fatah tar nå direkte styring over det palestinske opprøret. I løpesedler fra Fatah krever de at ingen palestinske tjenestemenn har kontakt med israelske representanter. Arafat er i Egypt for å møte president Hosni Mubarak. Israels statsminister Ehud Barak ikke vil delta i samtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene mellom Arafat og Barak endte resultatløst i natt. En palestiner ble i dag såret da israelske soldater skjøt mot ungdommer som pepret soldatene med steiner ved Netzarim på Gaza-stripen.

Det palestinske opprøret som nå pågår på åttende døgnet tar nå en ny vending. Fatah, organisasjonen Yassir Arafat leder, griper inn for å ta styringen over de palestinske protestene.

I nummererte løpesedler kommer organisasjonen med klare instruksjoner til palestinerne. Det var slik Fatah organiserte palestinske opprøret Intifada som startet i 1987.

Advarer Arafat

I løpesedler spredd på Vestbredden og i Gaza ber Fatah alle palestinere om å overholde generalstreiken som pågår. I Gaza er butikker og offentlige kontorer nå stengt.

I tillegg advarer Fatah mot all mulig kontakt med israelske myndigheter. Fatah oppfordret Arafat om ikke å møte Barak, men den palestinske presidenten trosset kravet.

I går møtte han Barak, men samtalene endte resultatløst. Ifølge palestinske talsmenn strandet forhandlingene etter at Israel skal ha nektet internasjonal granskning av volden den siste uka.

Mot sine egne

Løpesedlene blir også lest opp på palestinsk fjernsyn.

Den palestinske frustrasjonen retter seg ikke bare mot israelerne. Onsdag ble to nattklubber i Gaza stukket i brann av rasende demonstranter. Begge ble totalt ødelagt.

Utestedene Al-Mawaid og Sheharazad, som har hatt magedans og alkoholservering på programmet, blir av mange palestinere i Gaza sett på som symbol på den korrupte kulturen som hersker i deler av det palestinske lederskapet. Eier av Al-Mawaid er sjefen for den militære etterretningstjenesten, Moussa Arafat.

Opptoget med palestinsk ungdom som raserte de to utestedene marsjerte videre for å demonstrere utenfor den israelske bosettingen Netzarim etter at bygningene var blitt satt i flammer.

FØRTE IKKE FRAM: Møtet i Paris i natt endte uten resultater. Fra venstre USAs utenriksminister Madeleine Albright, palestinernes president Yassir Arafat, Frankrikes president Jacques Chirac og Israels statsminister Ehud Barak.