Tar telling

Mandag 11. august møter Dagbladet en kamplysten og selvsikker Kjell Magne Bondevik. Han slår knallhardt tilbake mot Thorbjørn Jaglands kritikk av sentrumsregjeringen. Elleve dager og to renteøkninger seinere reiser en sliten og ydmyk norsk statsminister på dagstur til Helsingfors. Han har fått politisk juling hver eneste dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyngste perioden i hans politiske liv, innrømmer han. Men det skal bli verre. Etter tre rentesjokk på tre uker går han ned for telling.

Det begynte samme dag som Bondeviks motangrep på Jagland kunne leses i Dagbladet, tirsdag 12. august. Da sender Norges Bank renta til værs for femte gang i år og starter en renterakett i tre trinn. I den grad raketten er bemannet, er ingen fra regjeringen med.
I mediene blir sviktende tillit i markedet til Bondevik og hans regjering kjørt fram som forklaring både fra sentralbank, politiske motstandere og uavhengig fagøkonomiske miljø.

Finansminister Gudmund Restad skylder på oljeprisen og Jaglands svartmaling, men det hjelper ikke. Den nøkterne duren fra Restad drukner i larmen fra markedet. Norske renter er plutselig blant de høyeste i den vestlige verden.

Uregjerlig senterparti

Avdekkingen av Clintons uregjerlige senterparti tar i et par døgn hovedfokus bort fra Bondeviks. Men allerede mandag i uke 34 mener Sp-statsråd Ragnhild Queseth Haarstad at regjeringen hun sitter i, bare har fity-fifty-sjanse for å overleve budsjettbehandlingen i Stortinget. Onsdag vil Sp's fylkesledere utsette kontantstøtten og samarbeide med Ap.

Torsdag krever Sp's nestleder Åse Grønlien Østmo, at regjeringspartiene skal offentliggjøre sine prioriteringer før statsbudsjettet legges fram. Johan J. Jakobsen støtter henne. «Sp er med i regjeringen, men vil like fullt opptre som et opposisjonsparti,» skriver Aftenposten.

Men «the show must go on». Bondeviks program er tettpakket. Han deltar i Menighetsfakultetets semesteråpning på torsdag formiddag, men blir værende litt for lenge i gode prestevenners lag i Gydas vei på Majorstua. Han blir forsinket og «har ikke tid» til å svare frammøtte pressefolk om politiske problemer. Han skal rekke regjeringslunsj, og deretter venter Tanzanias president Benjamin W. Mkapa for samtaler, pressekonferanse og regjeringsmiddag på Akershus om kvelden. Men pressen reagerer. Har han lagt seg til en ny stil? Så avvisende har de ikke opplevd Bondevik før.

Fra NTB utgår melding om at Bondevik «rømte fra pressen». Bondevik kontrer ved å il-varsle pressen om at han «på grunn av pågang» vil svare på spørsmål om norsk innenrikspolitikk.

Bondevik er sliten: Fredag morgen klokka 07 stiller han ikke sammen med sine gymsal-kamerater til høstens første innendørs fotballtrening i gymsalen på Kristelig Gymnasium, KG. Han elsker de treningene og møtte til og med den dagen hans regjering ble utnevnt på Slottet.

Den svarte fredagen

I stedet for en morgentrim som ville gitt nye krefter, blir dette «den svarte fredagen» for Bondevik: Sentralbanksjef Kjell Storvik avfyrer trinn to i renteraketten: opp 1,5 prosent. Med den sjette renteøkningen siden mars er dagslånsrenta økt med 3,5 prosent, fra 5,5 til 9,0. Det norske folk følger vantro utviklingen. Bondevik overlater til Restad å kommentere. Selv skal han forberede en dagstur til Helsingfors. Mediefolk, politikere og byråkrater er samlet i Oslo til den årlige Fafo-festen. Der går det rykter om at Bondevik på grunn av det harde arbeidspresset i det siste vurderer å avlyse Finlands-turen. Bondevik bekrefter dette dagen etter, men gjennomfører besøket trass i at han er politisk mørbanket. - Sliten og ydmyk, rapporterer Dagbladets utsendte.

- Medfarten vi nå får er hardere enn jeg hadde regnet med, sier Bondevik.

Den ville dagen

Men det går fra galt til verre for Bondevik. Mandag 24. august blir i Dagbladet dagen etter omtalt som «den ville dagen». Storvik har slått til igjen. Renta fyker opp ytterligere 1 prosent, og krona flyter. En lett nervøs Restad må igjen holde for og forsøke å styre sine svar unna konkrete budsjettavsløringer. Men om kvelden er Bondevik i NRK TV og skaper tvil om opptrappingen av kontantstøtten.

Dermed er ukas desiderte tema anslått: Vil regjeringen gjennomføre kontantstøtten, eller utsette fase to? Folkeaksjonen for kontantstøtte dannes i Bondeviks eget hjemfylke, avisene fylles av rasende småbarnsforeldre som har stolt på at de får kontantstøtte. Bondevik og regjeringen beskyldes for løftebrudd og svik, men har pålagt hverandre munnkurv. Ingen skal uttale seg om enkeltsaker i budsjettet.

Grunnleggende sliten

Torsdag kveld taler statsministeren på 30-årsmarkeringen for Universitetet i Tromsø. Han overnatter på Ishavshotellet. Derfor kan han heller ikke denne fredagsmorgenen hente krefter ved å spille fotball på KG med gymsalkameratene.

- Det har slått meg at han må ha vært grunnleggende sliten. Da orker du ikke noe fysisk heller, for da har du tynt det som er, sier en av kameratene.
Lørdag slår VG opp at regjeringen ofrer kontantstøtten.

Søndag kveld samles regjeringen til forberedende møte om budsjettkonferansen som nå pågår. Bondevik redegjør for opplegget og meddeler at han selv ikke blir med på konferansen. Han er sliten og trenger hvile. Etter tre rentesjokk og tre uker med sammenhengende politisk juling kaster han inn håndkleet.

I går kunne NTB igjen sende ut en politisk bombe på sitt nett, ikke om enda en renteøkning denne gang, men om Bondevik.

Klokka 10.39 registreres meldingen om at statsminister Kjell Magne Bondevik er sykemeldt, foreløpig for en uke «på grunn av en depressiv reaksjon som følge av overbelastning».
- Jeg tror dette er noe som har bygd seg opp over en lang periode, sier gymsalkameraten.