Tar til orde for å avvikle monarkiet

Stavanger Aftenblad tar i fredagens leder til orde for å avvikle monarkiet i Norge.

VIL AVVIKLE KONGEHUSET: Stavanger Aftenblad mener Norge trenger en «statsrettslig evolusjon», og tar til orde for å fjerne monarkiet. Foto: Morten Holm / Scanpix
VIL AVVIKLE KONGEHUSET: Stavanger Aftenblad mener Norge trenger en «statsrettslig evolusjon», og tar til orde for å fjerne monarkiet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tradisjonsrike avisen er riktig nok ikke blitt revolusjonær, men mener Norge trenger en «statsrettslig evolusjon». I lederen tas det til orde for å løfte debatten til et prinsipielt nivå og ikke feie den under teppet fordi vi har en hyggelig kongefamilie.

I lederen vises det til den siste avstemningen på Stortinget om å endre statsform. I likhet med tidligere forslag, ble heller ikke dette vedtatt, men Aftenbladet mener å spore noe nytt. Ikke minst blant de yngre representantene som stemte for en endring.

«Realitetene er at det er en generasjon yngre stortingsrepresentanter som tenker prinsipielt rundt dette. De mener det er på tide å tenke på et Norge som har et statsoverhode som ikke får tittelen gjennom arv», heter det.

Avisen foreslår at neste forslag om å endre grunnloven på dette punktet bør følges av en komité som beskriver hvordan en norsk republikk skal se ut: «hvordan presidenten skal velges, hvilken makt hun skal ha og så videre».

I tilfelle noen skulle være bekymret med tanke på neste ukes festligheter, beroliger lederne med at 17. mai-feiringen ikke er i fare. Grunnloven har tålt mange endringer, står det, «det er monarkiet som er i solnedgangen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer