Tar til orde for at heterofile og homofile har ulik moral

- Vi må stramme inn mot visse typer moralske verdier, sier russisk parlamentsmedlem bak antihomolov.

VAKTE OPPSIKT:  Demonstranter utenfor det russiske konsultatet i New York, 31. juli. Uttalelsene om at antihomoloven også vil gjelde under OL, vakte oppsikt. Nå har myndighetene sagt at loven ikke vil gjelde under de olympiske leker, etter internasjonalt press. Foto: Mary Altaffer/AP/NTB Scanpix
VAKTE OPPSIKT: Demonstranter utenfor det russiske konsultatet i New York, 31. juli. Uttalelsene om at antihomoloven også vil gjelde under OL, vakte oppsikt. Nå har myndighetene sagt at loven ikke vil gjelde under de olympiske leker, etter internasjonalt press. Foto: Mary Altaffer/AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte loven ble signert 30. juni i år, og har vakt oppsikt blant politikere og menneskerettsorganisasjoner verden over, og spesielt blant interesseorganisasjoner for homofile og lesbiske. Loven skal sørge for at tradisjonelle familier ikke blir utsatt for «homofil propaganda», og skal verne mindreårige fra å høre om homofili.

Yelena Mizulina, parlamentsmedlem i Russland, har vært en av pådriverne for lovendringen. Ifølge RIA Novosti, skal hun ha forsøkt å få en russisk homoaktivist arrestert for å ha skrevet om lovendringen på Twitter.

Bøter og fengsel venter dem som snakker positivt om homofili. Bøtene starter på 720 kr og kan komme opp i 190 000 kroner for organisasjoner. Flere har allerede blitt arrestert fordi de har demonstrert mot loven i gatene.

- Tatt i betraktning omstendighetene, og spesielt dersom Russland skal overleve (...) har jeg kommet til den konklusjon at hvis vi skal løse den demografiske krisen, må vi, du får unnskylde meg, stramme inn mot visse typer moralske verdier og informasjon, slik at det å føde og oppdra barn blir fullverdig, sa Yelena Mizulina i et intervju på russisk TV.

- Må være politisk korrekt Dumaens leder for fysisk fostring, Igor Ananskikh, kom i går med en mer forsonende uttalelse enn man tidligere har hørt fra russiske myndigheter. Ingen skal arresteres for å være homofil under OL i Sotsji, sier russiske myndigheter, men om unntaket også gjelder markeringer til støtte for homofiles rettigheter, gjenstår å se.

«De olympiske leker er en stor internasjonal begivenhet. Vår oppgave er å være så politisk korrekt og tolerante som vi kan være. Det er derfor vi har besluttet at loven ikke skal gjelde under lekene, sier Ananskikh til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Hva skjer etter OL? Spørsmålet stilles av generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard. Hun utelukker ikke at organisasjonen drar til Russland til støtte for de homofiles situasjon i landet, men sier at den viktigste måten verden kan vise sin misnøye på er ved å boikotte arrangementet.

- Det virker som om Russland er redd for å miste OL, og at det er kommersielle interesser som er bakgrunnen for at de gjør unntak i loven. Jeg sitter likevel igjen med mange spørsmål: Betyr dette at det blir lov for homofile russere å demonstrere under OL? Hvis det er slik, drar vi dit for å støtte dem, sier Demou Øvergaard.

Hun mener norske myndigheter må legge press på russiske myndigheter, og mener det er problematisk at Norge samarbeider med Russland så lenge hetsen mot homofile fortsetter. Hun tør ikke tenke på hva som skjer når OL er over.

- Vi har sett en oppblomstring av hat mot homofile i Øst-Europa. Jeg vet ikke om det er mangel på kunnskap som er årsaken, eller om man rett og slett trenger noen å hate. Kirken og høyreekstreme grupper har slått seg sammen, og dette går i aller høyeste grad ut over homofile, sier Demou Øvergaard.

- Allierer seg med kirken I et debattinnlegg i Dagbladet 1. august skriver Håkon Haugli (Ap), stortingsrepresentant og leder for Arbeiderpartiets homonettverk, at Putin sanker stemmer ved å alliere seg med kirken. Loven, som ble vedtatt med stort flertall, får Haugli til å reagere.

«Representanter som ville sett de alvorlige historiske parallellene og protestert kraftig mot hypotetiske forbud mot «jødisk propaganda» eller mot å tvinge en minoritet ut av det offentlige rom, mener det er legitimt å kneble og usynliggjøre en annen», skriver Haugli.

Per-Kristian Foss, visepresident i Nordisk råd, mener loven krenker grunnleggende menneskerettigheter.

- Den peker også bakover mot en mørk fortid som ingen er tjent med å gjenskape, sier Foss.