Tar tilbake Oslos gater

Kvinner følger kvinner hjem på natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Voldtektsbølgen som har herjet Oslo siden nyttår, har rystet beboerne i hovedstaden, og enkelte tar nå initiativ for å ta byens gater tilbake.

- Jeg nekter å føle meg utrygg i min egen by, sier Therese Hongrø til Dagbladet.no.

På fredag klokken 19.00 skal hun derfor stille seg på Egertorget sammen med venner og alle andre som har lyst å hjelpe, og sørge for at jenter i alle aldre kommer seg trygt hjem.

- Vi kommer til å gå to og to og følge de som vil det til taxi, eller helt hjem dersom de bor i sentrumsområdet. Det gir en ekstra signaleffekt når det er kvinner som går ut og følger andre kvinner. Vi lar oss ikke skremme, sier Hongrø.

Fikk nok

Mange kvinner har blitt redde for å bevege seg i byens gater etter mørkets frembrudd. Therese Hongrø ble også redd, men da hun fikk høre om overfallet på en kvinne i et garasjeanlegg på Sagene mandag, fikk hun nok.

- Jeg burde ikke trenge å være redd for å gå ned i kjelleren med barnevogna. Det skal ikke være nødvendig å føle seg utrygg hjemme. Heller ikke ute, å måtte kikke seg over skuldra eller være redd dersom noen snakker til en.

Hongrø håper det tas initiativ andre steder i landet til å gjøre det samme.

VIL IKKE LA SEG SKREMME: Therese Hongrø er sint over hvordan overfallene i Oslo den siste tiden gjør det farlig for kvinner å bevege seg alene i Oslos gater. Derfor vil hun hjelpe andre kvinner, slik at de kommer sikkert hjem på kveldstid. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
VIL IKKE LA SEG SKREMME: Therese Hongrø er sint over hvordan overfallene i Oslo den siste tiden gjør det farlig for kvinner å bevege seg alene i Oslos gater. Derfor vil hun hjelpe andre kvinner, slik at de kommer sikkert hjem på kveldstid. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

- Alle steder det har vært overfall eller voldtekter, bør det gjøres noe slikt.

Hun vet ikke om hun får skaffet barnevakt til sønnen Alexander (15 måneder) på fredag, men hun skal uansett stille opp.

- Da får han bare bli med. Han sover like godt i vogna.

Ønsker å fortsette

Foreløpig er det bare planlagt aksjoner på fredag, men hun håper det blir mulig å fortsette også etter denne helgen.

- Jeg er veldig klar for å fortsette dette. Da må det settes opp lister og organiseres mer, gjerne i samarbeid med Natteravnene. Når Alexander blir større, skal jeg uansett melde meg inn i Natteravnene.

Therese Hongrø er ikke den eneste kvinnen som aktivt går inn for å gjøre noe med voldtektsbølgen. På kvinnedagen i morgen oppfordrer 8. mars-komiteen kvinner til å møte opp på Olaf Ryes plass på Grünerløkka i morgen kveld, under parolen «Ta natta og gata tilbake». De håper folk vil gå i toget for å vise at Oslo er en by full av medmennesker som krever bevegelsesfrihet og likestilling

Arrangementet starter på Olaf Ryes plass, der det vil bli holdt appeller ved blant andre Kvinnefronten, Fett, Kvinnegruppa Ottar, Oslo SV og Afghanistankomiteen.