Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KETIL SOLVIK-OLSEN:

Tar to nye år som nestleder i Frp

Ketil Solvik-Olsen har svart valgkomiteen at han tar to nye år i Frp’s toppledelse. Men vil ikke utfordre Siv Jensen.

BESLUTNINGEN: Samferdselseminister Ketil Solvik-Olsen er klar for en ny periode som nestleder i Frp, uavhengig av høstens valgresultat. Foto: Christian Roth Christensen
BESLUTNINGEN: Samferdselseminister Ketil Solvik-Olsen er klar for en ny periode som nestleder i Frp, uavhengig av høstens valgresultat. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg stiller meg til disposisjon som nestleder en periode til, forteller 44-åringen til Dagbladet.

Valgkomiteen i Frp har bedt om svar innen 1. februar. I lengre tid har det hersket stor spenning om hvilken beslutning Siv Jensens to nestledere er kommet fram til.

Arverekkefølge

- Signaliserer du med ditt ja til ny nestlederperiode at du er en mulig partileder den dagen Siv skulle gi seg?

- Den diskusjonen er jeg ikke interessert i. Siv gjør en flott jobb. Jeg tror ingen forstår hvor mye ansvar som ligger på hennes skuldre uten selv å ha vært i nærheten av den rollen. Å turnere det i kombinasjon med å være finansminister, alle små og store saker som dukker opp, jeg har kjemperespekt for Sivs kapasitet. Så lenge hun er vår partileder har jeg ikke tenkt å bidra til spekulasjoner om arverekkefølge, sier Ketil Solvik-Olsen.

Nei til Stortinget

Både fiskeriminister Per Sandberg (56) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er på valg under Frp-landsmøtet på Gardermoen 5.-7. mai.

Begge har takket nei til stortingsplass. Sandberg har sittet som første nestleder siden 2006, samme år som Jensen overtok som partisjef etter Carl I. Hagen. Solvik-Olsen erstattet Per Arne Olsen som andre nestleder i 2013.

Nedlatende

Ketil Solvik-Olsen poengterer overfor Dagbladet at han trives i rollen som nestleder i Frp.

- Jeg har vært medlem i Frp siden 1987 og kom inn på Stortinget i 2005. På 80- og 90-tallet ble jeg ofte møtt av en nedlatende holdning fra folk utenfor partiet, som sa: «Du i Fremskrittspartiet? Dere kommer alltid til å sitte i opposisjon, har du ikke lyst til å få utrettet noe?». Jeg fikk være med på den spennende reisen fra 2005 til 2013, der partiet utviklet seg mot å søke makt for å få gjennomført politikken vår, hvor vi gradvis bygde opp tillit til Høyre, KrF og Venstre.

- Etter tre år og tre måneder i regjering kan vi tenke tilbake på en rekke saker vi tidligere ikke fikk gehør for, men som vi nå iverksetter. Det gir meg en vanvittig god følelse.

Inspirerende

Solvik-Olsen hevder at det er ingen tegn til regjeringsslitasje for Frp som partiorganisasjon.

- Vi ligger bra an på de fleste målingene, i snitt rett under valgresultatet vårt i 2013. Hvem hadde trodd det? Velgerne våre ser at vi gradvis påvirker samfunnet i vår retning. Vi klarer ikke å snu alt så raskt som vi gjerne hadde håpet, for i et demokrati tar politiske prosesser tid. Vi finner løsninger med Høyre, KrF og Venstre som gjør at vi leverer god Frp-politikk og god borgerlig politikk. Det å få være med på dette framover, med en sånn rolle i partiet, og bidra til å utvikle Frp’s politikk og få medlemmene våre til å fortsette å jobbe for et felles prosjekt, det har jeg veldig lyst til. Da er det svært, svært inspirerende å sitte som nestleder, sier Solvk-Olsen.

Et blikk utenfra

Rogalendingen takket nei til gjenvalg på Stortinget i 2013 og er heller ikke en av toppkandidatene i Rogaland i 2017. Hvis det skulle bli regjeringsskifte i september, vil Solvik-Olsen være nestleder uten rikspolitiske verv.

- Jeg tror det er sunt for et sentralstyre at du både har folk som sitter i systemet, men også at du har folk med et blikk utenfra. Vi reiser mye i Frp. Vi har gjort det til en del av vår arbeidsmetodikk. Nettopp fordi det ligger i vår kultur etter førti år i opposisjon, vet vi at vi må reise ut for å treffe folk på deres arenaer, enten det er bedriftseiere eller lokale folkevalgte. Fordi vi ikke har hatt et maktapparat som har gitt oss adgang. Den kulturen er dypt forankret i partiet.

Skulle vi ikke lenger sitte i regjering, og jeg må ut av statsrådrollen, er det fortsatt viktig som nestleder å ha god kontakt med grasrota vår, i tillegg til å jobbe inn mot stortingsgruppa, sier Ketil Solvik-Olsen

Konas sykehuslegejobb

- Tenker du at nestlederoppdraget kan bli en heltidsjobb eller må det kombineres med en stilling i næringslivet?

- Jeg ser ikke for meg at nestlederjobben blir en betalt jobb. Det bør være et tillitsverv. Hvordan den eventuelt kan kombineres får vi finne ut av, hvis vi taper valget. Grunnen til at jeg ikke fortsatte på Stortinget var å gi familien fleksibilitet, i forhold til konas jobb som sykehuslege. Som nestleder kan jeg bo hvor som helst, i motsetning til når man er stortingsrepresentant, sier tobarnsfaren.

Frp-jentene

Ketil Solvik-Olsen forteller at han kjenner stolthet over rekrutteringen i Fremskrittspartiet.

- Skeptikerne spurte før 2013-valget: «Hva slags mannskap har Frp hvis partiet kommer i regjering?» Jeg tror ikke mange stiller det spørsmålet lenger. De er imponert over nivået på våre statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere. Og se på den nye generasjonen Frp-jenter som trer inn i viktige posisjoner med faglig dyktighet og stor arbeidskapasitet. Det inspirerer også til å være med videre. Vi har et et lag med visjoner, som ønsker å oppnå politiske resultater, sier Ketil Solvik-Olsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media