TAR GREP: Politiet i New Zealand har gått ut og bedt befolkningen informere turistene om farene i fjellet. Blant annet sier de at dongeribukser ikke er akseptert på fjelltur. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TAR GREP: Politiet i New Zealand har gått ut og bedt befolkningen informere turistene om farene i fjellet. Blant annet sier de at dongeribukser ikke er akseptert på fjelltur. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Tar turistgrep etter dødsfall: - Dette aksepteres ikke

To turister har omkommet på tur i New Zealand de siste ukene, derfor har politiet sett seg nødt til å ta grep. Også i Norge har vi sett de samme utfordringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi nordmenn kjenner til fenomenet bedre enn de fleste: Turister som ikke har kledd seg godt nok før de begir seg ut på fjelltur.

Mange utenlandske turister er rett og slett ikke kjent med hvor raskt været endrer seg, eller hva man skal pakke med seg i tilfelle man går seg bort.

Da Dagbladet besøkte Preikestolen utenfor Stavanger i sommer, ble vi fortalt at redningsarbeiderne på stedet har sett de fleste bekledninger: kjøredress, barnevogn og høyhælte sko.

Det er eksempler på hva man helst ikke bør ikle seg, fortalte Ties van Langen i Norsk Folkehjelp.

- Når folk kommer i for eksempel crocs eller slippers, prøver vi å snakke med dem, og råder dem til å leie fottøy. Men flere og flere er bedre forberedt enn før.

DRØM I OPPFYLLELSE: Kinesiske Xia Boyu har drømt om å bestige Mount Everest i over førti år, men veien mot målet har vært tøff. Video: CNN Vis mer

To dødsfall

Nettopp dette problemet har også politiet i New Zealand bitt seg merke i. Etter en markant oppgang i redningsaksjoner og dødsfall, har de nå sett seg nødt til å ta grep for å holde turistene i live, ifølge The Guardian.

Bare de siste ukene har to turister omkommet på fjelltur i landet med sammenliknbare naturomgivelser som Norge. Politiet mener dødsfallene kunne vært unngått, og ber nå borgere som jobber på hoteller, puber og butikker om å informere turistene om farene i fjellet.

Landet opplever for tida rekordhøye besøkstall, og mange av turistene ønsker å oppleve den fantastiske naturen med egne øyne.

Ifølge myndighetene døde 57 turgåere mellom 2007 og 2017, hvorav nesten halvparten av de omkomne var utenlandske turister. I gjennomsnitt rapporteres det om 4000 skader hvert år, og utføres mer enn 500 søk og redningsoperasjoner på grunn av turgåere.

- Dongeribukse er ikke akseptert

- Snakk med turistene om været i New Zealand - hva regn og kulde virkelig betyr her, oppfordrer politikonstabel Barry Shepard.

Han representerer politiet i Taupo, som har ansvaret for Tongariro nasjonalpark hvor de to dødsfallene fant sted.

- Fortell dem at dongeribukser ikke kan aksepteres når man skal gå på tur i fjellet. Opplys dem om at en lommelykt kan redde livene deres. Vi har et kollektivt ansvar for å ta vare på dem som besøker oss. Turistene må trives i landet, ikke bare overleve, sier han.

Risikorådgiver i myndighetene, Dan Bogie, advarer mot at bilder av turister i krevende områder som florerer på sosiale medier, lokker andre til å ta seg inn i terreng de ikke er forberedt på.

- Alle de fine bildene vise ikke de faktiske farene, sier han til Radio New Zealand.

Også i Norge

Denne trenden ser vi også i Norge, og i tillegg ser vi at flere og flere utfører vågale stunts i jakten på det gode bildet.

I sommer snakket Dagbladet med førsteamanuensis ved Norsk Hotellhøgskole på Universitetet i Stavanger, Truls Engström. Han kunne fortelle at de fleste som utfører disse stuntene, er profesjonelle aktører som gjør det under sikre forhold.

- Det er imidlertid et problem om noen ønsker å kopiere dette, uten å vite hvilke forberedelser som skal til før man kan ta slike spektakulære bilder.

- Og det er urovekkende å se at privatpersoner dingler med føttene utenfor kanten, uten å tenke over konsekvensene.

De vanligste skadene

Ties van Langen i Norsk Folkehjelp ved Preikestolen opplyste om at de fleste skadene skjer på tur ned fra platået, når turgåerne er slitne.

- Som oftest dreier det seg om bæring og behandling av skader. Og de skadene vi ser oftest er ankel-, bein- og hodeskader, fortalte han.

Truls Engström advarte også norske turister mot farene man kan møte på tur, og ga det samme rådet som newzealandske myndigheter nå gir.

- Ikke alle nordmenn er født med ski på beina. Om man har bodd i en storby hele livet - og ikke tatt aktive valg om å bruke tid i naturen - så kan man like lite som mange av de utenlandske turistene, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer