- Tar ut midler til seg selv, mens sandkassene står tomme

Foreldre og barnehageansatte hardt ut mot John A. Tollefsens barnehagedrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke satte Dagbladet.no søkelys på John Andrew Tollefsens drift av Tusseladden barnehage.

Et godt stykke ut i juli hadde de ansatte i barnehagen verken fått lønn eller feriepenger. Samme dag som Dagbladet.no omtalte saken, ble lønna utbetalt.

Nå blåser det nok en gang rundt en av barnehagene som eies av Nina Tollefsen AS.

Denne gang er det foreldre og ansatte i Stomperud barnehage i Grünerløkka bydel som er kritiske til måten Tollefsen driver barnehage på.

Dagbladet.no har fått tilgang på budsjettet for barnehagen, som er satt opp av John Tollefsen selv. Der har barnehageeieren fra januar til mai blant annet budsjettført 21 000 kroner i innkjøp av leker.

Problemet er at Tollefsen innførte innkjøpsstopp for leker den samme perioden.

I tillegg har barnehageeieren oppført 45 000 kroner i uforutsette utgifter. Flere kilder i barnehagen Dagbladet.no har vært i kontakt med, aner ikke hva disse pengene kan ha gått til.

Tomme sandkasser

FRUSTRERTE: Tollefsens elendige styring med økonomi går ut over barna, sier foreldrerepresentantene i Stomperud barnehage. Foto: Kristian Ridder Nielsen, Dagbladet
FRUSTRERTE: Tollefsens elendige styring med økonomi går ut over barna, sier foreldrerepresentantene i Stomperud barnehage. Foto: Kristian Ridder Nielsen, Dagbladet Vis mer

- Det blir så håpløst når sandkassene er tomme, og barnehagene kjører med mindre av det som skal være av bemanning, mens Tollefsen selv lever i luksus, sier Anniken Hauglie til Dagbladet.no.

Hauglie sitter i foreldreutvalget (FAU) i barnehagen, og har hatt unger der siden 2005.

- Det har vært så mye grums opp gjennom tida, men det har toppet seg det siste året. Når hans elendige pengestyring går utover barna, føler jeg at vi må si fra, sier Hauglie, som etter tre år i barnehagen bare har møtt Tollefsen én gang.

- Det var etter mye mas fra både foreldre og ansattes side. Det fantes ikke noe budsjett, de ansatte var slitne, fraværet høyt, det manglet ting i driften, og så videre, sier hun.

Ine Knarvik Thorstensen er også medlem av FAU i Stomperud. Hun har hatt en datter i barnehagen i overkant av to år.

I Grünerløkkas barnehageforskrifter står det at barnehagen skal ha fire ansatte per niende barn.

Ifølge Hauglie og Thorstensen har småbarnsavdelingen i barnehagen, som teller 16 barn, ofte vært besatt med bare tre-fire ansatte.

- Det er utrolig frustrerende å se de ansatte slite fordi bemanningen er lav. I tillegg er sandkassen tom, og det innføres innkjøpsstopp av leker, mens Tollefsen stadighet trekker midler ut av driften.

- Tar ut midler til seg selv, mens sandkassene står tomme

- Det er utrolig dårlig gjort, fordi det går ut over ungene. Hvor mye koster det egentlig å fylle opp en sandkasse?, spør hun.

Ingen personlig vendetta 

Flere ansatte Dagbladet.no har vært i kontakt med forteller om flere sene og ukorrekte lønnsutbetalinger.

De ansatte beskriver Tollefsen som en barnehageeier som fraskriver seg ansvar, og viser ekstremt liten interesse for hva som foregår innen barnehagens fire vegger.

Foreldrene roser de ansatte i barnehagen, som de mener finner seg i mye.

- I dagens barnehagemarked er det lett å få seg en annen jobb, men de fleste velger å bli, i håp om at det skal bli bedre. Det er imponerende, sier foreldrene, som samtidig stusser på at det stadig er oppstuss rundt Tollefsens navn.

- Han tror at vi personlig har en vendetta gående mot ham. Han ser de ansatte som en byrde, og foreldrene som en plage. Alt er alle andres feil, forklarer foreldrene.

Dagbladet.no kjenner til at barn, foreldre og ansatte i nå solgte Tusseladden barnehage, brukte påskeferien på å pusse opp innvendig i barnehagen, fordi Tollefsen nektet å bruke penger på å ruste den opp.

Grunnen til at dugnaden var gjennomførbar var fordi en far i barnehagen kunne skaffe til veie billig maling.

- Tollefsen driver ikke barnehager fordi de er opptatt av å lage gode tilbud for

ungene, men fordi dem er ute etter å tjene lettjente penger, sier foreldrene.

Kommenterer ikke

John Andrew Tollefsen er på ferie, og vil ikke imøtekomme noe av det foreldrerepresentantene sier om driften hans i Stomperud.

- Både ansatte og foreldre er bekymret for at bemanningen er for lav i barnehagen?

- Da lyver dem. Bemanningen er slik den skal være, i henhold til kommuneloven.

- Flere stusser på at det er innført innkjøpsstopp på flere ting, blant annet leker, mens du stadig trekker midler ut av driften?

- Nei, jeg ønsker ikke kommentere noe av dette. Dagbladet har skrevet artikler om oss før, og vi vil ikke bidra noe mer til dette her nå.

- Du vil altså ikke imøtekomme noen av påstandene?

- Nei, takk skal du ha, hadet.

TAUS: John Andrew Tollefsen vil ikke kommentere.
TUSSELADDEN: I denne barnehagen skal foreldre, ansatte og barn ha brukt en påskeferie på å pusse opp innvendig.