Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar Valgerd i forsvar

Valgerd Svarstad Haugland har fått mye kritikk for håndteringen av Medhaug-saken. Altfor mye, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En statsråd bør ikke, slik Valgerd har gjort, si at en henleggelse ikke er det samme som en frifinnelse. For av det kan man tolke at hun har sin bestemte mening om skyldspørsmålet, sier Aarebrot.

Men valgforskeren mener KrF-lederen har fått urettmessig mye pepper for sitt forsøk på å få fram at saken også dreier seg om hvorvidt den vrakede fylkesordførerkandidaten Jan Birger Medhaug har tillit eller ikke.

- Har min sympati

- Hun burde nok ha fått det poenget klarere fram, men der har hun likevel min sympati. For så lenge partireglementet sier at man ikke kan ha tillitsverv hvis man er under etterforskning, er det dette regelverket hun som partileder er bundet av. I tillegg var det jo nettopp fylkespartiet i Rogaland som foreslo denne bestemmelsen, sier Aarebrot.

Varslet ikke

Han trekker også fram at Medhaug ikke øyeblikkelig, og innen fristens utløp for å forandre på fylkestingslista, varslet partiledelsen da han ble kjent med at han var anmeldt for voldtekt.

- Jeg kan forstå at Valgerd reagerte på at hun ble gjort kjent med anmeldelsen av motparten og ikke av Medhaug. Også derfor har hun min sympati, sier Aarebrot.

Misforstått?

Partileder Valgerd Svarstad Haugland (KrF) har lenge vært taus omkring Medhaug-saken. I går kveld kommenterte hun endelig saken i en pressemelding.

- Jeg har ikke ville å uttale meg og ta stilling til spørsmålet om skyld i saken. Meldingen om at Jan Birger Medhaug er lagt bort av politiet på grunn av bevisets stilling tar jeg selvsagt til etterretning. Det betyr videre at et viktig prinsipp om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist, nå ligger til grunn. Mange har oppfattet meg annerledes, og det er jeg selvsagt lei meg for, sier Svarstad Haugland.

HAR SYMPATI MED VALGERD: Frank Aarebrot støtter KrF-lederen.