NYE EROBRINGER: I 2011 har Jo Nesbø erobret bestselgerlistene i flere land, og blitt filmaktuell.
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
NYE EROBRINGER: I 2011 har Jo Nesbø erobret bestselgerlistene i flere land, og blitt filmaktuell. Foto: Lars EIvind Bones /DagbladetVis mer

Tar verden med krim

Norges mestselgende forfatter Jo Nesbø har markert seg over store deler av verden i året som er gått. Nå har også filmfolket satt han på plakaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år har han oppnådd 1. plass på bestselgerlista i England med «Panserhjerte», Han fikk «Snømannen» inn på New York Times bestselgerliste, første plass i Sverige med «Hodejegerne» og første plass i Danmark med «Gjenferd».

- Året 2011, i mitt ikke spesielt viktige egounivers, var Moldes første seriegull, boka «Gjenferd», klatreruta «Ingen sommerferie» på Hellerud og en amerikansk-italiensk regissør, sier Jo Nesbø.

Klatrer Mye har skjedd for musikeren og forfatteren fra Molde, som også har spilt fotball på favorittlaget, inntil korsbåndene røk i begge knærne.

Kursen for den tidligere aksjemekleren går fremdeles oppover, i stigende fart.

De fysiske utfordringene får Jo Nesbø dekket som klatrer, gjerne i en fjellvegg der han tilbringer tid med kamerater som ikke er interessert i det han skriver.

- Må overstyre hjernen - Det er det med klatringa. Hodet er ikke interessert i å nå toppen. Du må overvinne naturlige instinkter, overstyre hjernen. Kontraintuitivt, sa Nesbø til Dagbladet tidligere i år.

Han klatrer også sammen med skuespiller Aksel Hennie, som spiller rollen som Roger Brown i «Hodejegerne». Filmen er bygd på actionthrilleren med samme tittel. Regissør er Morten Tyldum, og premieren var i august, til strålende kritikker. Den er solgt til et stort antall land, og er garantert kinodistribusjon i USA, der Nesbøs popularitet vokser hurtig.

13 millioner på konto Inntektene fra «Hodejegerne» går til Harry Hole-stiftelsen, til å bedre barns lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Stiftelsen har 13 millioner kroner på konto. Det deles ut 500 000 kroner hvert år.

Nå blir det også film av «Snømannen» , den sjuende boka om politietterforsker Harry Hole. Forfatteren ville selv være med å bestemme regissør. Øverst på ønskelista hadde han Martin Scorsese. Han fikk det som han ville, og blir selv medprodusent på filmprosjektet.

Etter at han hadde lansert sin siste krimbok «Gjenferd» i sommer, reiste han sammen med Di derre for å spille konserter. Han var også en selvsagt konferansier på 100-årsfesten til Molde fotballklubb.
 
- Dette er ikke jobb, men ferie. En kompistur. Jeg begynte ikke min karriere som forfatter, men som musiker, sier Nesbø.