DREPT: 22 år gamle Tara Fares ble drept i Bagdad forrige uke. Foto: Skjermdump/Instagram
DREPT: 22 år gamle Tara Fares ble drept i Bagdad forrige uke. Foto: Skjermdump/InstagramVis mer

Tara al-Fares (22) utfordret Iraks tradisjonelle kvinnerolle. Hun og andre kvinner har bøtt med livet

- Ofre for en heksejakt.

Drapet av Tara al-Fares (22) på åpen gate i Iraks hovedstad Bagdad i forrige uke, får mange til å spørre hvor langt - eller kort - Irak har kommet etter at diktatoren Saddam Hussein ble styrtet for 15 år siden.

At noen blir drept på brutalt vis er ikke uvanlig i Irak. Amnestys rapporter viser at drap, henrettelser og andre menneskerettighetsbrudd er dagens orden.

Det uvanlige var hvem Tara al-Fares var: En tidligere skjønnhetsdronning som hadde over 2,7 millioner følgere på Instagram.

Serie dødsfall

I løpet av bare august og september mistet tre andre unge, profilerte kvinner livet.

Uka før Tara al-Fares ble drept, ble menneskerettsaktivisten Suad al-Ali skutt og drept i millionbyen Basra i det hun skulle sette seg inn i en bil.

De to drapene fikk Storbritannias ambassadør til Irak til å sende ut en offisiell fordømmelse.

- Vold mot kvinner og menns forsøk på å dominere kvinner med makt vil svekke Irak på alle mulige måter. Begge halvdeler av laget må spille for fullt for at Irak skal ha framgang og bli sterkt igjen, het det i uttalelsen som er gjengitt i det kurdiske medienettverket Rudaw.

DEMONSTRASJON: Demonstranter tok til gatene for å kreve bedre velferdsordninger i Basra, Irak. Samme dag ble menneskerettsaktivisten Suad al-Ali, som var med på å organisere demonstrasjonen, skutt og drept på åpen gate. Foto: Nabil al-Jurani / AP / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Demonstranter tok til gatene for å kreve bedre velferdsordninger i Basra, Irak. Samme dag ble menneskerettsaktivisten Suad al-Ali, som var med på å organisere demonstrasjonen, skutt og drept på åpen gate. Foto: Nabil al-Jurani / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke tilfeldig

I august døde den profilerte skjønnhetssenter-eieren Rasha al-Hassan bare ei uke etter den plastiske kirurgen Rafifi al-Yasiri (32), også kjent som «Iraks Barbie».

Begge døde i sine hjem, under det den panarabiske nyhetskanalen Al-Arabiya kaller for «mystiske omstendigheter».

Iraks fungerende statsminister, Haider al-Abadi, har gått ut og uttalt at disse dødsfallene ikke er tilfeldige. Og har lovet at eventuelle gjerningsmenn skal straffes.

De fire kvinnene hadde det til felles at de utfordret en tradisjonell, irakisk kvinnerolle, uten plass for å vise seg fram i mote, makeup og som politiske aktører.

- IKKE TILFELDIG: Statsminister i Irak, Haider al-Abadi, uttaler at dødsfallene ikke er tilfeldige. Foto: AFP / NTB Scanpix
- IKKE TILFELDIG: Statsminister i Irak, Haider al-Abadi, uttaler at dødsfallene ikke er tilfeldige. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

«Kjenn din plass»

Deres død skaper bekymring for hvor Irak er på vei

- Dette er en beskjed om å «kjenne din plass». Jeg frykter at folk snart vil lytte, sier universitetsstudenten Sura Ahmed, ifølge The Guardian.

Den anerkjente britiske avisa setter de fire dødsfallene i sammenheng med polariseringen av Irak som al-Fares skal ha bidratt til.

I artikkelen beskrives irakiske kvinners reaksjon på hvordan dødsfallene har blitt omtalt i sosiale medier.

- Det enorme antallet meldinger jeg har sett i sosiale medier har gjort meg kvalm, siteres Zainab (39), som på grunn av drapene ikke vil ha etternavnet på trykk. - De sier: «De fikk det de fortjente på grunn av handlingene sine».

En annen Zainab, irakiske Zainab Salbi som leder instituttet Women For Women International i Washington, sier det slik:

- Kvinner angripes til venstre, til høyre og i midten. Overalt. Vi lever i den moderne heksejakten.