Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tåregass mot barn da politiet slo til mot «Jungelen»

Harde opptøyer i flyktningleiren i Calais.

SATTE SKUR I BRANN: Det skal ha vært flyktninger som satte en rekke skur i brann i «Junglelen». Foto: Laurent Dubrule / EPA / NTB Scanpix
SATTE SKUR I BRANN: Det skal ha vært flyktninger som satte en rekke skur i brann i «Junglelen». Foto: Laurent Dubrule / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barn var blant dem som ble rammet av tåregass da fransk politi i ettermiddag slo til mot flyktningleiren «Jungelen» utenfor den franske kystbyen Calais, melder Sky News.

- Dette er ikke måten å behandle mennesker på. Spesielt ikke mennesker som kommer fra land der de har hatt traumatiske opplevelser, sier den konservative britiske Underhus-representanten David Burrowes, som følger begivenhetene på nært hold.

Ifølge Burrowes har flere barn måttet få medisinsk hjelp etter å ha blitt utsatt for gassen.

Kastet gjenstander Franske myndigheter har lenge ønsket å rive den improviserte flyktningleiren, og rykket i dag inn med rivemannskaper og bulldosere for å rive den sørlige delen, eskortert av politistyrker. De ble møtt av flyktninger som i samarbeid med den britiske organisasjonen Ingen Grenser kastet gjenstander på dem og satte fyr på ca. 20 av skurene i leiren.

Én flyktning og tre medlemmer av Ingen Grenser ble arrestert.

Ifølge myndighetene bor 3700 mennesker i «Jungelen». Franske myndigheter har lovet at ingen vil bli tvangsflyttet under aksjonen, og anslår at mellom 800 og 1000 vil bli berørt. Men hjelpeorganisasjoner sier bare den sørlige delen alene huser 3450 personer, hvorav 300 enslige barn, ifølge France 24.

TAR DEKNING: Flyktninger søker ly for politiets tåregass under dagens aksjon. foto: Dursun Aydemir / Anadolu / NTB Scanpix
TAR DEKNING: Flyktninger søker ly for politiets tåregass under dagens aksjon. foto: Dursun Aydemir / Anadolu / NTB Scanpix Vis mer

Fabienne Buccio, prefekten (fylkesmannen) for departementet (fylket) Pas-de-Calais, har tidligere uttrykt bekymring for at «ekstremister» ville prøve å skremme flyktningene fra å flytte fra leiren til offentlige bosettingstilbud og asylmottak. Det store politioppbudet var en følge av dette.

Buccio anklager også medlemmer av Ingen Grenser for å prøve å skremme bort offentlige tjenestemenn sendt ut for å overtale flyktningene til å ta imot det offentlige tilbudet om omplassering.

Dumpingplass «Jungelen» er bygd over en tidligere dumpingplass for kjemisk avfall, og ulike hjelpeorganisasjoner har i lengre tid prøvd å bedre de humanitære forholdene i leiren.

- Det er uendelig trist å se at så mye arbeid vi har lagt ned de siste månedene går til spille, sier Maya Konforti fra organisasjonen Migrantenes herberge.

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazaneuve har sagt at den franske staten, i samarbeid med hjelpeorganisasjoner, vil prøve å flytte flyktningene til en leir laget av skipskonteinere i nærheten, og andre steder.

Men flyktningene, som for en stor del kommer fra Syria og Afghanistan, og har Storbritannia som ønskedestinasjon, frykter at de må oppgi drømmen dersom de etterkommer de franske myndighetenes krav.

- 300 BARN: Ifølge hjelpeorganisasjoner bor 300 enslige barn i den sørlige delen av«Jungelen», som i dag for en stor del ble tømt for folk. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu / NTB Scanpix
- 300 BARN: Ifølge hjelpeorganisasjoner bor 300 enslige barn i den sørlige delen av«Jungelen», som i dag for en stor del ble tømt for folk. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu / NTB Scanpix Vis mer

- Disse menneskene ønsker å ta seg til Storbritannia og vil ikke dra, sier Konforti.

Tungt press Ifølge prefekt Buccio er tre fjerdedeler av skurene i den sørlige delen av «Jungelen» nå tømt etter dagens aksjon.

Britiske myndigheter legger tungt press på sin franske motpart for å stagge flyktningstrømmen over Den engelske kanal. Hver dag prøver folk å snikes seg med på tog, lastebiler og båter på vei over.

Myndighetene i Belgia frykter at beboere fra «Jungelen» vil prøve å ta seg inn i landet, og gjeninnførte i forrige uke grensekontrollen. De har så langt sendt 600 personer tilbake, ifølge AFP.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram