Tåregass mot demonstrantene

GENOVA (Dagbladet.no): Italiensk politi fyrte av tåregass mot demonstrantene i Genova i dag. Politimannen som i går skjøt og drepte 23-årige Carlo Giuliani, er siktet for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden blusset opp i dag, da politiet fyrte av tåregassgranater mot en gruppe demonstranter etter at de kastet stein og flasker. Flere av demonstrantene flyktet, mens demonstrasjonen fortsatt gjennom hovedgaten i Genova, melder nyhetsbyrået ANSA.

Mens G8-møtet i Genova gikk sin gang i formiddag, ble en politimann siktet for drapet på en demonstrant i går.

Mannen er mistenkt for å ha avfyrt skuddet som drepte 23-årige Carlo Giuliani. Statsadvokaten vurderer også å sikte en politimann som kjørte over Giuliani to ganger med et kjøretøy.

- Vi fikk sjokk da at vi hørte om skytinga. Det er forferdelig det som skjedde, sier Mari Sundli Tveit i Slett U-lands Gjelda (SLUG) til Dagbladet.no. Hun er i Genova sammen med 15 andre nordmenn for å demonstrere fredelig.

Italiensk politi hevder at Giuliani drept av en brostein. Her er bevisene på at de lyver. Etter å ha forsøkt å kaste et brannslukkingsapparat på den pansrede politibilen, segner han plutselig om på gata. Vitner på stedet sier politiet skøt to kuler som traff Giuliani, den ene i hodet. I panikken som oppstår rygger politiet over demonstranten, som blir liggende tilbake på gata død.

Dødsfallet kom etter voldsommer sammenstøt mellom demonstranter og politi i Genova i går. Demonstrantene kastet brostein gjennom vinduer på supermarkeder og bensinstasjoner og satte biler i brann med brannbomber. Kaoset var komplett da politiet svarte med tåregass og vannkanoner.

I tillegg til den drepte ble en kvinnelig demonstrant hardt skadd og en politmann pådratt seg alvorlige hodeskader.

- Det er helt sinnssykt her, sier Dagbladets utsendte medarbeider Morten Strand. Han sier at det hersker full forvirring i byen om hva som egentlig skjedde da demonstranten døde.

100 000 i gatene i Genova

I dag fortsetter demonstrasjonene. Sundli Tveit i SLUG forteller at det er mye folk i gatene.

Så mange som 100.000 mennesker er ventet til det som kan bli den største massemønstringen mot globalisering som noen gang er funnet sted.

Sundli Tveit og hennes 15 norske meddemonstranter skal marsjere klokka 14.00, og håper det blir en fredelig markering.

- Vi holder oss unna de som bråker. Vi får håpe at de ikke overdøver budskapet vårt, sier Sundli Tveit.

Forløpig er det meldt om 46 skadede demonstranter og 31 politifolk. 40 demonstranter er arrestert.

Det blir anslått at mellom 70 000 og 100 000 demonstranter har ankommet den italienske havnebyen. 20 000 politi og militære står klare til å ta imot. I går ettermiddag deltok minst 15 000 demonstranter i protestene mot G8-møtet. I dag er det duket for en ny gigant-markering

På forhånd hadde italiensk politi varslet at de har kjøpt inn likposer. Nå er advarselen blitt grell virkelighet.

G8-møtet

  • G8-landene er USA, Italia, Japan, Tyskland, Canada, Frankrike, Storbritannia og Russland.
  • EU har representanter til stede.
  • Toppmøtet varer fra fredag til søndag.
  • Viktige tema er: Kyoto-avtalen, uroen i Midtøsten og Makedonia, verdenshandel, USAs rakettskjold, fattigdom og AIDS.
<B>STIKKER:</B>Politibilen kjører av gårde, mens de andre politifolkene stormer til.
<B>DØD:</B> Mannen ligger død tilbake.
<B>KASTER:</B> Den unge mannen gjør seg klar til å kaste et brannslukkingsapparat på politibilen. Inni bilen sikter en politimann med gevær.
<B>SKUTT:</B> Demonstranten er skutt og faller om på bakken. Politibilen ruser bakover, mens de andre demonstrantene rømmer unna.
<B>UNDER BILEN:</B> Demonstranten blir regelrett rygget over etter nedskytingen.