Tåregass og granater mot EU-demonstrasjon

PARIS (Dagbladet): Korsikanske og baskiske demonstranter hilste i dag morges åpningen av EU-toppmøtet i Nice med å sette fyr på en bank og forsøke å forhindre deltakerne fra å komme til konferansesenteret. Det brøt ut kamper med brannmenn og politi, som måtte spre demonstrantene med tåregass og sjokkgranater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 politimenn ble skadd, én av dem alvorlig, i sammenstøtene. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange demonstranter som er skadd.

Maskerte demonstranter med korsikanske og baskiske flagg satte tidlig i dag fyr på en BNP-bank noen hundre meter fra konferansesenteret der president Jacques Chirac og statsminister Lionel Jospin hilste sine kolleger velkommen til EUs toppmøte.

Banken ble fort innhyllet i røyk, og da brannmennene forsøkte å slukke den kastet demonstrantene stein og trebiter mot dem og mot politiet, som måtte bruke sjokkgranater og tåregass for å spre dem.

En annen bank ble malt full av slagord som «politiet er overalt, rettferdighet ingensteder», «Squatt the World» eller «kapitalismen dreper, drep den». Demonstrantene forsøkte også å blokkere veiene til konferansesenteret, bevoktet som en bunker. I går demonstrerte mer enn 50 000 mennesker mot toppmøtet og mot globaliseringen i den største demonstrasjonen Rivierabyen har opplevd.

Toppmøtet, der 13 søkerland men ikke Norge har fått lov til å delta, er avgjørende for Europas framtid. I tre, kanskje fire dager framover skal statssjefene avgjøre så viktige spørsmål som utvidelsen av EU, størrelsen og sammensetningen av kommisjonen, stemmefordelingen, matsikkerhet, kugalskap...

Alt tyder på at det vil oppstå store vanskeligheter, og det kan ende med fiasko. Jacques Chirac har allerede sagt at møtet kan vare lenger enn planlagt. Personlig må han oppnå en suksess, så svekket som han er på grunn av skandalene som hefter ved hans navn.

Gerhard Schröder vil at Tyskland skal får flere stemmer i EUs ministerråd på grunn av at Tysklands befolkning er mye større enn i Frankrike og Storbritannia, som i dag har like mange stemmer. Frankrike nekter. Det går mot lange diskusjoner utover natta.

SAMMENSTØT: Politi og brannvesen brukte tåregass og granater mot EU-demonstrantene.