Hongkong:

Tåregass og gummikuler mot demonstranter i Hongkong

Voldsomme sammenstøt mellom politiet og demonstranter i storbyen.

HONGKONG: Potestene i Hongkong vedvarer, og politiet benytter tåregass. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag samlet hundretusener seg igjen til demonstrasjon i Hongkong. Politiet brukte tåregass og gummikuler da demonstrantene ikke ville fjerne seg.

I den seneste av en lang rekke massedemonstrasjoner kom det krav om direkte valg i den kinesiske enklaven og om en uavhengig gransking av politiets maktbruk og taktikk ved tidligere demonstrasjoner for mer demokrati.

TÅREGASS OG GUMMIKULER: Protestanter barker sammen med politiet i Hongkong. Foto: Vincent Yu / NTB Scanpix.
TÅREGASS OG GUMMIKULER: Protestanter barker sammen med politiet i Hongkong. Foto: Vincent Yu / NTB Scanpix. Vis mer

Egg-kasting

Politiet viftet med svarte flagg som en advarsel før de kastet tåregassgranater mot demonstrantene.

De skjøt også med gummikuler mot grupper av demonstranter som tok kontroll over flere gater i sentrum etter demonstrasjonen.

Tidligere hadde flere av demonstrantene fortsatt å gå videre etter at de kom til stedet der protestmarsjen skulle stoppe og løses opp. Det ble kastet egg på en bygning som huser de kinesiske myndighetenes representanter i Hongkong.

HONGKONG: Store protester søndag. Foto: Vincent Yu / NTB Scanpix.
HONGKONG: Store protester søndag. Foto: Vincent Yu / NTB Scanpix. Vis mer

Demonstranter sprayet også maling over overvåkingskameraer i området og på det kinesiske riksvåpenet på bygningen.

Angrepet

En TV-stasjon viste søndag direkte på Facebook hvordan maskerte menn kledd i hvitt angriper demonstranter inne på en metrostasjon. Angrepet, der flere brukte stokker, skjedde ved Yuen Long, nordvest for Hongkong sentrum og nær grensen til fastlands-Kina. Hendelsen omtales som en tydelig forverring av den politiske krisen i byen.

Den kvinnelige reporteren som leder direktesendingen ble også angrepet og ble dyttet over ende og sparket flere ganger. TV-bildene viser også minst en mann med blod i ansiktet.

Flere pågrepet

Det har den siste tiden vært en rekke store demonstrasjoner i Hongkong, utløst av et lovforslag om å tillate utlevering av innbyggere til fastlands-Kina. Regjeringssjef Carrie Lam har sagt at hun vil legge den omstridte utleveringsloven død, men motstandere av lovforslaget har sagt at de vil fortsette å protestere til det formelt er trukket tilbake.

Flere demonstranter er pågrepet siden protestene begynte i juni, og det har vært gjentatte voldelige konfrontasjoner med politiet.

Rettighetsgrupper og demonstranter anklager politiet for overdreven maktbruk.

Delvis selvstyre

Lørdag hadde Kina-vennlige tilhengere av Hongkongs myndigheter en motdemonstrasjon der de uttrykte sin støtte til politiet.

Hongkong er en delvis selvstyrt by, som i 1997 ble overført fra Storbritannia til Kina. Blant annet har Hongkong et uavhengig rettsvesen og egne lover som beskytter ytringsfriheten.

(©NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer