Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tåregass og skarpe skudd mot sivile i Syria

Sju mennesker drept da syriske soldater skjøt mot demonstranter utenfor Deraa.

ANGREPET: Demonstranter som angivelig løper i dekning etter å ha blitt beskutt av tåregassgranater i Damaskus i Syria. Bildet er tatt fra en video på Youtube og innholdet er derfor ikke uavhengig bekreftet. Foto: AFP PHOTO/YOUTUBE/SCANPIX
ANGREPET: Demonstranter som angivelig løper i dekning etter å ha blitt beskutt av tåregassgranater i Damaskus i Syria. Bildet er tatt fra en video på Youtube og innholdet er derfor ikke uavhengig bekreftet. Foto: AFP PHOTO/YOUTUBE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusener av syrere strømmet ut i gatene etter fredagsbønnen i flere byer til en ny «Vredens dag» for å vise sin støtte til innbyggerne i Deraa, der det syriske regimet har slått hardt ned på protestene.

Viktige EU-land, blant dem Tyskland, ønsker strenge sanksjoner mot Syrias president Bashar al-Assad på grunn av voldsbruken mot sivile demonstranter. EU-landenes ambassadører møttes fredag for å diskutere hvordan de skal reagere mot Syria.

Innreiseforbud for syriske ledere til EU, våpenembargo og sperring av syriske verdier i EU-landene skal være blant tiltakene som vurderes.

Også FNs menneskerettighetsråd arbeidet fredag med en resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria.

Brer om seg Ved middagstider ble det meldt om nye protester i de fleste av Syrias større byer. I Banias på middelhavskysten, i Homs, Hama, Qamishly i øst og Damaskus-forstaden Harashta møtte folk fram i tusentall.

- Folket vil ha regimet vekk, ropte demonstranter i Saqba, en annen forstad til Damaskus der det også var store demonstrasjoner.

Vitner fortalte at veiene inn til Damaskus var sperret, mens skarpskyttere var utplassert i flere forsteder for å hindre demonstrantene i å ta seg fram til sentrum.

Skudd i Deraa I Deraa skjøt sikkerhetsstyrker med skarpt mot folk som prøvde å ta seg inn til sentrum for å demonstrere, forteller lokale innbyggere. Sju sivile skal ha blitt drept i byen. Busslaster med folk var på vei til byen fra landsbyer rundt for å ta del i demonstrasjonene.

Siden mandag har soldater og stridsvogner vært utplassert i Deraa for å hindre nye demonstrasjoner, og ifølge vitner er skarpskyttere utplassert på takene rundt om i byen.

- Skarpskytterne skyter på alt som rører seg. De prøver å hindre folk i å gå ut i gatene, sa Ali Muhammed til Al Jazeera.

Fredag ettermiddag ble det dessuten meldt at fire soldater ble drept ved en veisperring ved Deraa av det en militær talsmann kalte en terrorgruppe.

EU-sanksjoner EU-landenes ambassadører diskuterte fredag sanksjoner mot Syria. Ifølge diplomater er det bred enighet blant EU-landene om å gjøre noe og om at sanksjoner er blant tiltakene som skal diskuteres. Særlig Tyskland vil ha strenge sanksjoner.

- Vi europeere vil bli enige om sanksjoner, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle fredag morgen.

- Vi fordømmer på det sterkeste volden mot demonstranter, la han til.

Den britiske utenriksministeren William Hague sa tidligere i uka at Storbritannia jobber tett med sine allierte i forsøket på å få Assad og hans regime til å stanse voldsbruken mot sivile.

Over 400 mennesker skal være drept under opprøret i Syria den siste måneden.

Brorskapet Det muslimske brorskap, som er forbudt i Syria, oppfordrer nå til å ta del i massedemonstrasjonene mot regimet.

«Ikke la regimet beleire våre landsmenn. Rop på frihet og verdighet med én stemme, ikke la tyrannen gjøre dere til slaver. Gud er stor,» heter det i en kunngjøring fra brorskapet.

Lederne for Det muslimske brorskap i Syria har flyktet i eksil, og de har tidligere ikke oppfordret til massedemonstrasjoner mot Assad-regimet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media