Tåregass, pepperspray og vannkanoner

Hissige demonstranter i Hong Kong tok seg nesten frem til ministerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Demonstranter nådde frem til ytterveggen på senteret hvor ministere fra 150 land er samlet til forhandlinger i Verdens Handelsorganisasjon (WTO).

Over 40 mennesker ble skadet, blant de er fem politifolk og minst to personer skal være fraktet til sykehus, skriver VG Nett.

Politiet i Hongkong tok i bruk vannkanoner, tåregass og pepperspray for å ta igjen mot nærmere 10.000 demonstrerende bønder, blant dem en stor gruppe fra Sør-Korea. Bøndene mener  frihandel ruinerer dem, og sammenstøtene er de verste til nå under WTO-møtet.

En mindre gruppe demonstranter  med sinte asiatiske bønder, brøt ut og prøvde å ta seg fram til bygget hvor WTO-toppene sitter i møte. Et gjerde som skulle skjerme møtelokalene for demonstranter, ble revet ned.

Det ble kastet egg og slått med bambuskjepper, mens politifolkene slo tilbake med køller, pepperspray , vannkanoner og tåregass.

- Det er veldig dramatisk, særlig fordi politiet virker så nervøse og det er røyk i området.  Det har kommet meldinger om skadede, men ikke hvor mange, rapporterer NRKs medarbeider Tove Bjørgaas.

Norge avlyser

Det norske utenriksdepartementet skulle hatt en mottakelse lørdag kveld for alle norske deltakere. Mottakelsen ble avlyst fordi ingen kommer seg ut eller inn av området på grunn av demonstrasjonene.

 STORE DEMONSTRASJONER: Under innspurten av WTO-forhandlingene kom det til store konfrontasjoner i dag. Foto: Scanpix
STORE DEMONSTRASJONER: Under innspurten av WTO-forhandlingene kom det til store konfrontasjoner i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Den norske delegasjonen sitter langt inne i senterets lokaler, beskyttet av væpnede sikkerhetsvakter. De skal ha blitt orientert om at eneste måte å komme seg ut fra senteret, som ligger i vannkanten, er ved å bruke båt, skriver VG Nett.

Det har vært demonstrasjoner i Hongkong hver dag siden WTO-møtet startet tirsdag. Demonstrantene mener handelsorganisasjonen forsterker miljøproblemer og svekker utviklingen i fattige land. (ANB og NRK).

HARDE SAMMENSTØTNærmere 10.000 demonstrerende bønder bidro til de hardeste sammenstøtene så langt under WTO-møtet i Hongkong.
SØR-KOREANERE Mange av de demonstrerende bøndene i Hongkong i dag hadde reist fra Sør-Korea for å markerere sin mening om frihandel med jordbruksvarer.