OPPRØR: En gruppe demonstranter gikk til angrep på politiet med stein og raketter utenfor Israels ambassade i Oslo da Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina arrangerte en demonstrasjon mot de israelske angrepene på Gaza. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
OPPRØR: En gruppe demonstranter gikk til angrep på politiet med stein og raketter utenfor Israels ambassade i Oslo da Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina arrangerte en demonstrasjon mot de israelske angrepene på Gaza. Foto: Erlend Aas/SCANPIXVis mer

- Tåregassen var i henhold til reglene

16-åringer pågrepet etter demonstrasjon. Steinkasterne i Parkveien får støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg kan godt forstå raseriet til dem som deltok i ambassadebråket, sier Olaf Svorstøl, leder for Fellesutvalget for Palestina.

9 personer er ifølge operasjonsleder Britt Børve i Oslo politidistrikt pågrepet etter demonstrasjonen. Flere av de pågrepne er så unge som 16 år.

Organisasjonen var en av flere som i går ettermiddag arrangerte en i utgangspunktet fredelig markering mot Israels angrep på Gaza utenfor Stortinget i Oslo.

Kastet flasker og stein
Omkring 1000 demonstranter marsjerte fra Eidsvolls plass til Parkveien utenfor den israelske ambassaden.

Her tok markeringen en dramatisk vending.

En gruppe på omkring 100 demonstranter, stort sett Blitz-medlemmer og unge gutter, ifølge politiet, rev ned politisperringene utenfor ambassaden.

Flere skjøt nyttårsraketter, kastet stein og flasker mot politiets kommandobiler og ambassaden.

Enkelte hentet også ut bensin fra bilene i området, tente på søppeldunker og sendte disse mot politisperringene.

Politiet svarte med å bruke tåregass for å jage vekk folkemengden som hadde samlet seg i gaten utenfor.

- Mye følelser
Svorstøl var selv ikke til stede utenfor ambassaden, men sier selv i etterkant at demonstrantenes reaksjon ikke er overraskende.

- Vi hadde sikkert reagert på akkurat samme måte. Tenk om Norge hadde blitt okkupert, mens vi befant oss i utlandet og det var ingenting vi kunne gjøre med det herfra, sier han til Dagbladet.no.

Hans inntrykk bekreftes av flere demonstranter, både norske og palestinske, som Dagbladet.no snakket med under markeringen i går.

- Det er mange følelser i sving her, og disse må ut, sier en palestiner, som ønsker å være anonym, og utdyper:

- Nå er det jul og mange føler nok at myndighetene i alle verdens land sover og ser ikke hva som skjer i Gaza. En slik voldsom markering hjelper kanskje ikke i Norge, men hvis folk over hele verden reagerer, må også myndighetene gjøre noe, fortsetter han.

Har prosedyrer for gassbruk

Operasjonsleder Britt Børve i Oslo politidistrikt opplyser overfor Dagbladet.no at politiet tok i bruk tåregass som en konsekvens av at demonstrantene holdt på å bryte gjennom politiets sperringer.

- Det finnes prosedyrer på bruk av gass. Det er politimesteren som gir tillatelse til bruk av tåregass, sier Børve til Dagbladet.no.

Børve kjenner ikke til hvilken lovhjemmel som ble anvendt da de ni personene ble pågrepet.

- Jeg vet ikke hvorvidt det var for ordensforstyrrelse eller vold mot politiet, sier Børve.

RAMMET: Salongen til kjendis-stylist fikk svi under demonstrasjonen. Foto: Espen Hovde
RAMMET: Salongen til kjendis-stylist fikk svi under demonstrasjonen. Foto: Espen Hovde Vis mer

Pøbelstreker
Abdul Rahman deltok i gårsdagens demonstrasjon sammen med noen kamerater.

De trakk seg unna politisperringene da flere av de andre deltakerne begynte å kaste stein og skyte raketter mot ambassaden.

- Det er mye frustrasjon der ute. Noen av dem som reagerer har familie på Gaza. Andre er bråkmakere, som bare trenger et påskudd for å gjøre noe, sier han til Dagbladet.no.

Abdul og kameratene tar sterk avstand fra den voldelige slutten markeringen fikk.

- Det var 1000 mennesker her. Jeg håper at de fleste får med seg at det er en liten gruppe som lager bråk. Vi andre vil ikke ha noe med det å gjøre. Det hjelper ikke å lage mer bråk nå.

Barn midt i tåregassen
Ting skjedde svært fort da demonstrasjon nærmet seg Parkveien.

Mens hoveddelen av demonstrasjonen fortsatte i vant tempo mot sperringene, løp en mindre gruppe og rev ned gjerdene og sendte flere raketter mot kommandobilene på andre siden.

Tåregassen fra politiet kom nesten umiddelbart etterpå.

Det oppsto panikk da den fredelige delen av demonstrasjonen plutselig befant seg i gassens rekkevidde.

Langt foran i opptoget var flere familier med barn og rullestolbrukere. Flere av demonstrantene hadde også med seg hunder.

Dagbladet.no  har snakket med flere deltakere som opplevde å bli dårlige av tåregassen.

STARTET ROLIG: Inga Marte Thorkildsen holder en appell. Demonstrasjonen skulle senere utarte. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
STARTET ROLIG: Inga Marte Thorkildsen holder en appell. Demonstrasjonen skulle senere utarte. Foto: Erlend Aas/SCANPIX Vis mer

Cecilie Lund (27) hadde med seg sin ti måneder gamle sønn i demonstrasjonstoget.

- Dette skulle være en fredelig demonstrasjon. Likevel tok vi våre forholdsregler og holdt oss i bakgrunn, forteller Cecilie til Dagbladet.no og fortsetter:

- Da vi kom fram til plassen foran ambassaden, skjedde alt på en gang. Plutselig kom det masse folk løpende mot oss etterfulgt av tåregassen. Barnevognen holdt på å velte og det var vanskelig å komme seg bort.

TÅREGASS: Politi og demonstranter braket sammen i Parkveien i Oslo i går. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
TÅREGASS: Politi og demonstranter braket sammen i Parkveien i Oslo i går. Foto: Erlend Aas/SCANPIX Vis mer
TAR AVSTAND FRA SAMMENSTØTTENE: Abdul Rahman og kameratene deltok i demonstrasjonen i går. De trakk seg unna da det oppsto bråk utenfor den israelske ambassaden. Foto: Diana Badi/DAGBLADET
TAR AVSTAND FRA SAMMENSTØTTENE: Abdul Rahman og kameratene deltok i demonstrasjonen i går. De trakk seg unna da det oppsto bråk utenfor den israelske ambassaden. Foto: Diana Badi/DAGBLADET Vis mer