<strong>SAMMENSTØT:</strong> En demonstrant kaster en brannbombe mot opprørspolitiet utenfor parlamentet i Aten. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ Angelos Tzortzinis
SAMMENSTØT: En demonstrant kaster en brannbombe mot opprørspolitiet utenfor parlamentet i Aten. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ Angelos Tzortzinis Vis mer

Tåregassgranater, steiner og bensinbomber fløy gjennom lufta

Harde sammenstøt i Aten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet fyrte av tåregass etter at ungdommer hadde kastet brannbomber og steiner mot dem. Ni personer ble arrestert og 15 polititjenestemenn såret, ifølge politiet. Helsedepartementet opplyser på sin side at en reporter og to tenåringsjenter måtte behandles for lettere skader.

Over 1.000 studenter deltok i en markering for 15-åringen Alexandros Grigoropoulos, som ble drept av politiet under en demonstrasjon 6. desember for tre år siden.

Drapet utløste den gang voldsomme opptøyer som varte i flere uker, godt hjulpet av bred misnøye med den økonomiske utviklingen i landet. En misnøye grekere har gått ut i gatene med jevnlig det siste året.

Statsbudsjett Sammenstøtene tirsdag skjedde samtidig som flere hundre grekere igjen marsjerte mot nasjonalforsamlingen.

Demonstrantene protesterte mot nye, upopulære budsjettkutt. Tirsdag kveld var det ventet at nasjonalforsamlingen skulle vedta statsbudsjettet for neste år, et budsjett som betyr at landet forplikter seg til å gjennomføre enda flere kutt i tråd med krav fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Eurosonen En meningsmåling i avisen Athens News viser at tre av fire grekere ønsker at Hellas skal bli værende i eurosonen, men samtidig er skepsisen til nedskjæringene stor. 80 prosent av de spurte mener at det første greske spareprogrammet har vært mislykket.

Hellas måtte vedta store nedskjæringer og økonomiske reformer som følge av det første kriselånet fra EU og IMF våren 2010. Men siden har arbeidsløsheten steget og økonomien krympet.

<strong>POLITI:</strong> Opprørspoliti løper forbi en brennende barikade under sammenstøtene i dag. Foto: Scanpix/AP Photo/Kostas Tsironis
POLITI: Opprørspoliti løper forbi en brennende barikade under sammenstøtene i dag. Foto: Scanpix/AP Photo/Kostas Tsironis Vis mer

Demonstrantene som gikk mot nasjonalforsamlingen i protest tirsdag, bar blant annet et banner der det sto «Sosial revolusjon nå!»

(NTB)

<strong>UNGE DEMONSTRANTER:</strong> Demonstrantene ropte slagord i Aten. Foto: Scanpix/AP Photo/Kostas Tsironis
UNGE DEMONSTRANTER: Demonstrantene ropte slagord i Aten. Foto: Scanpix/AP Photo/Kostas Tsironis Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer