Tårene rant, korkene smalt

ÅLESUND (Dagbladet): Tårene rant og champagnekorkene smalt i taket for Sveinung Rødseth (35) etter at Frostating lagmannsrett frifant ham i den 16 år gamle straffesaken i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper punktum er satt for saken nå, sier Rødseth til Dagbladet.

Hans fraskilte kone May-Britt Rødseth, barna Henriette (13) og Steffen (7), foreldre, tidligere svigerforeldre og et stort antall venner - kastet seg rundt halsen på Sveinung Rødseth etter frifinnelsen. De ga ham blomster, klemmer og kyss og ropte hurra.

- Det er så mange tanker som går gjennom hodet. Da jeg forsto at jeg var frifunnet, gikk det en eksplosjon gjennom kroppen. Det var følelser som måtte ut, sier Sveinung Rødseth.

Retten delt

Tre fagdommere og fire lekdommere avgjorde skyldspørsmålet i den såkalte meddomsretten.

Flertallet stemte for frifinnelse, mens rettens formann Olaf Jakhelln, sorenskriver Jan Erling Lied og meddommer Fredrik Herman Emblem mente han var skyldig etter straffelovens paragraf 228, for to tilfeller av legemsfornærmelse.

Førstestatsadvokat Jan Hoel ville ikke kommentere dommen i går. Han har 14 dager på seg til å vurdere en mulig anke.

Erstatning

Forsvarsadvokat Harald Stabell ble våt i øyekroken etter at dommen var opplest i går.

- Det er vanskelig å finne ord. Jeg er blitt rørt, selv etter å ha holdt på med saken i to år. Du kan ikke unngå å bli følelsesmessig engasjert, sier han.

Sveinung Rødseth kan kreve erstatning etter at dommen blir rettskraftig. Han har tidligere sonet en dom på ett år og ni måneder.

- Vi har hatt to målsettinger fram til nå. Først var det å få gjenopptatt saken, deretter å bli frifunnet. Nå kan det være tid for å diskutere et erstatningssøksmål, sier Stabell.

Rundt tretti venner og familiemedlemmer møttes på et hotell i Ålesund i går kveld, og gledet seg sammen over frifinnelsen.

- Fantastisk støtte

- Jeg hadde aldri vunnet fram uten en fantastisk støtte fra familien, min nabo Bjarne J. Brandal, Wenche Foss, Peter Brandt og andre som har engasjert seg, sier Sveinung Rødseth.

Fredag er han gjest under festforestillingen for Wenche Foss i Nationaltheatret. Foreldrene Hallbjørg og Sigbjørn Rødseth følger med til Oslo.
- Vi var så spente på forhånd, alle sammen. Nå er vi bare glade, sier Hallbjørg Rødseth.

RØRT OG GLAD: Sveinung Rødseth var en lykkelig mann i går.