Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jahn Teigen 1949-2020:

- Tårene trillet bak brillene

Frank Rune Gustavsen fikk satt opp statue av barndomsvennen Jahn Teigen i hjembyen Tønsberg.

BLE RØRT: Teigen-venn Frank Rune Gustavsen forteller om hvordan Jahn Teigen tok i mot statuen i Tønsberg. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Dagbladet møter Frank Rune Gustavsen ved statuen av Jahn Teigen på plassen som bærer hans navn i Tønsberg. Gustavsen ble kjent med Jahn Teigen da han var 15 år gammel.

- Da hadde vi en ungdomsklubb rett oppe i gata her, som het klubb Siss, og det var der han opptrådte første gang, med gruppa Enemies, og det var der det startet, sier Gustavsen.

Han betegner Teigen som en god venn.

- Seinest før påske i fjor var jeg så heldig å bli invitert til Klokkergården i Sverige, der hadde vi en fantastisk dag og pratet om gamle dager.

- Da jeg fikk beskjeden i dag tidlig ble jeg veldig trist. Det er veldig leit.

Statue-aksjon

Gustavsen skal selv ha del av æren for at det er satt opp en statue av Jahn Teigen i Tønsberg, etter at han i 2009 startet en slags folkeaksjon på Facebook for å få Jahn Teigen på sokkel i hjembyen.

- Jeg visste ikke hva dette ville koste, det kostet jo mange hundre tusen. Men så kom det plutselig mange som var interessert og ville donere penger. Så i 2012 sto jeg her sammen med Jahn, han hadde mørke solbriller på seg. Da statuen ble avduket trillet tårene bak brillene. Det glemmer jeg aldri, sier Gustavsen.

Null på ryggen

- Han var så takknemlig for hva Tønsberg hadde gjort for ham. Selv om han bodde andre steder var det alltid «hvordan går det i Tønsberg», sier Gustavsen, og trekker fram et ikonisk øyeblikk fra lokalhistorien:

- Under en Eik-kamp, da Eik var i eliteserien i fotball, kom han rett fra Grand Prix etter å ha fått null poeng. Da landet han i helikopter på banen før kampen, i Eik-drakt, med tallet null på ryggen. Han hadde ironi, og var en fantastisk folkekjær fyr, sier Gustavsen.

En av vandrehistoriene om Jahn Teigen er at han fikk tilbud om å ta over som vokalist i supergruppa Genesis en gang på 70-tallet.

- Men han hadde andre planer. Han så alltid framover, så seg aldri tilbake. Han var positiv, eller for å si det på en annen måte: optimist, til the bitter end, sier Gustavsen, og tar noen strofer fra yndlingslåta «Gi meg fri»:

- «Jeg sitter og ser på livet. Jeg sitter og ser på meg selv».

Hele Norges coronakart