Tårenes tog

I dag morges gikk pendlertogene halvtomme i Madrid. Perrongene var preget av stillhet og tårene til en nasjon i sorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet.no): Tidlig i dag morges gikk Dagbladet.no ombord på et pendlertog i Madrid. Et døgn etter terrorbombene renner tårene blant passasjerene. Det er bemerkelsesverdig stille, og bemerkelsesverdig få pendlere på stasjonen.

- Vanligvis er det helt stint her, sier en passasjer. Det er det ikke i dag.

- Det er utrolig trist. Vi er fornærmet. Å ta toget i dag er forferdelig vanskelig, og jeg er veldig sint, sier Aracelli Rodrigez mens hun tørker tårene. I går skulle hun egentlig ha tatt toget som ble sprengt i filler på Atocha stasjon. Men hun var tidlig ute, og rakk derfor avgangen før.

Forbi vraket

- Hadde jeg kommet ett minutt seinere, hadde jeg vært på det toget. Min fetter var der. Han kom heldigvis uskadet i fra det. Det som har skjedd er helt forferdelig, sier hun til Dagbladet.no.

Toget glir sakte forbi Atocha stasjon. Alle passasjerene snur seg mot vinduene og stirrer ut på togvraket som fortsatt står ved perrongen. De blodige og vanvittige scenene fra dette stedet i går har brent seg inn i sinnet på alle spanjoler. I dag er det ingen pendlere på stasjonen, bare redningsarbeidere som søker gjennom de forvridde restene. Tårene renner, og det er helt stille.

- Jeg angrer nesten på at jeg tar toget i dag. Det er vondt å kjøre forbi dette stedet, hvisker Aracelli Rodrigez og tørker tårene.

Bombe ved politistasjon

Alle togene i Madrid bærer sørgebånd i dag. Folk føler seg ikke trygge. De er engstelige når de ser medpassasjerer med ryggsekker eller store bagger. Mange klarer ikke påkjenningene og går gråtende av toget.

I dag morges fant politiet enda en udetonert bombe. Denne var kommet til politistasjonen i Puente de Vallecas sammen med bagasje og eiendeler hentet ut av et av terrortogene. Da en mobiltelefon begynte å ringe tidlig i dag morges, søkte politimennene gjennom sekken for å finne telefonen. Til sin forferdelse oppdaget de at det slett ikke var en vanlig sekk.

Bomben, som veide mellom 13 og 15 kilo, bestod av nitroglyserin og titadine, melder den spanske avisa El Mundo. Den ble straks tatt hånd om av sprengstoffeksperter.

Tviler på ETA

I går var de fleste spanjoler overbevist om at den baskiske terrogruppa ETA stod bak de i alt ti bombene som rystet Madrid. I dag er folk mer usikre.

- Dette er noe helt annet. Jeg er ikke sikker på at dette kan være ETA. Jeg tror nå mer på at det må ha noe med Midtøsten å gjøre, sier Aracelli Rodrigez.

I går kveld dukket det opp flere spor som peker mot al Qaida. Først ble en stjålet varebil funnet med tennsatser og en kassett med tekster fra koranen. Like etterpå mottok den arabiske London-baserte avisa Al-Quda al-Arabi en epost angivelig i fra gruppa som kaller seg Abu Hafs al-Masri-brigaden «i al-Qaidas navn».

Men Spanske myndigheter er fortsatt svært forsiktige med å avskrive ETA. Eksplosivet titadine, som ble brukt i gårsdagens terrorbomber, har vært den bastiske terrororganisasjonens varemerke. Samtidig har den mystiske Abu Hafs al-Masri-brigaden tidligere tatt på seg skylden for ting som senere har vist seg å ha helt andre bakmenn eller årsaker. Blant annet tok de på seg skylda for den massive stømstansen som rammet hele det nordøstlige USA og Canada i august i fjor.

VONDT: I dag morges gled pendlertogene sakte forbi de utbombede vognene på Atocha stasjon. Passasjerene stirrer ut på det skrekkelige synet. Tårene triller, og ingen sier noe.
SINT: Aracelli Rodrigez syns det var vondt og vanskelig å ta toget i dag morges. I går rakk hun avgangen før dødstoget, og unngikk med det terrorbombene. I dag angret hun nesten på at hun tok toget igjen for å trosse angsten.
STILLE: Vanligvis er Atocha stasjon stinn av pendlere i rush-tida. I dag morges var det bemerkelsesverdig folketomt og stille.