Tårer er trendy

Det er ikke lenger et svakhetstegn å ty til tårer i offentlige sammenhenger. Tvert imot. Å vise følelser er tidsriktig og kan gjøre deg enda mer populær. Særlig hvis du befinner deg i en ledende posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Johannes Paul II hulket for den katolske kirkens synder gjennom alle år. President Bill Clinton lar tårene renne fritt når tv-kameraene er påslått.

Ifølge Atle Jordahl, programdirektør ved Solstrandprogrammet ved Norges Handelshøyskole i Bergen, er det å snakke om følelser en ny trend både blant menn og kvinner. Dette gjelder også for personer i framtredende stillinger.

- Harry Trumans setning «never complain, never explain» gjelder ikke lenger. Uten evne til å vise følelser, blir du ikke likt, sier Jordahl.

To krav

Jordahl har utdannet næringslivsledere i 13 år. Han mener ledere som virker i det offentlige rom, må kunne vise svake sider, ha evne til medfølelse og forståelse. Samtidig skal de være sterke, ha kontroll og vise at de er til å stole på.

- De to sidene er mindre i konflikt med hverandre enn vi tror. Først når du viser både følelse og kontroll, blir du en god leder, sier Jordahl.

Ifølge programdirektøren er Gro Harlem Brundtland en person som mestrer den sammensatte lederrollen svært bra. Han tror også at Kjell Magne Bondevik i det lange løp har tjent på å vise sin myke side.

Ga NSB et ansikt

- Jeg grein for åpent kamera flere ganger i forbindelse med Åsta-ulykken. Det ble førstesideoppslag i avisene, men jeg har ikke angret på noen måte, forteller konsernsjef i NSB, Osmund Ueland.

Han har fått mange positive reaksjoner på at han som næringslivsleder viste følelser. Blant annet et brev fra prosten i Elverum som roste Ueland for å gi NSB et ansikt i forbindelse med den tragiske togulykken.

- Jeg tror ikke jeg har fått ord på meg for å være svak, heller det motsatte. Likevel er det viktig ikke å tippe over, å være næringslivsleder er en kombinasjon av det å være rakrygget og det å være menneske, sier han.

Nye ledere

Jan Erik Langangen, leder av verdikommisjonen, er positiv til at politikere og næringslivsledere nå viser sine svakheter.

- Vi er ikke så låst til roller slik vi var før. Aksepten for å vise følelser offentlig, er en trend som gjelder både kvinner og menn, sier Langangen. Han mener ledere i våre dager ikke vinner tillit dersom de ikke er seg selv, også når det røyner på.

- Vi er ikke maskiner. Selv tar jeg til tårene når det er noe som opprører meg, eller går veldig inn på meg, sier Siv Jensen, finanspolitisk talskvinne for Frp.

Intimitetens tyranni

Professor i medievitenskap Martin Eide ved Universitetet i Bergen er skeptisk til at tårer er i ferd med å bli et politisk virkemiddel.

Tårer og følelser har blitt et retorisk virkemiddel som demonstrerer engasjement og menneskelighet, sier Eide. Han mener at de lederne som holder følelsene for seg selv, lett kan oppfattes som utilnærmelige kynikere.

- Hvis maktens ansikt er et «steinansikt», blir det oppfattet som udemokratisk.

Vi må unngå at politikken blir dominert av intimitetens tyranni, der såre blikk og tårer er viktigere enn argumentasjon, sier Eide.

<B>STATSMINISTERTÅRER:</B> Gro Harlem Brundtland under minnestunden for Johan Jørgen Holst.
<B>FINALETÅRER:</B> Elisa Røtterud på Robinsonekspedisjonens finalefest.
<B>PAVETÅRER:</B> Pave Johannes Paul II under en minnestund for jødeutryddelsen.