Tårer for Lindh

Svenskene gråter åpenlyst i Stockholms gater i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokkerte og gråtende mennesker som har fulgt dramatikken hele natten er forskrekket over at utfallet skulle bli så tragisk. Helt inn til det siste håpet alle at Anna Lindh skulle overleve skadene hun fikk etter knivstikkingen.

Legger ned blomster

Flere hundre samler seg nå ved kjøpesenteret NK der utenriksminister Anna Lindh påført de dødelige skadene.

Folk legger ned blomster, tenner lys og skriver sine hilsener for å minnes Lindh. På en av hilsnene står det: «Anna Lindh, du var et forbilde for alle. Takk».

Flere mennesker har også samlet seg rundt Karolinska sjukhuset der Lindh døde. Her legger de ned blomster. Mange gråter åpenlyst.

Pågangen av mennesker ble etter hvert så stor at politiet besluttet å flytte de nedlagte blomstene og tente lys til sykehusets hovedinngang.

Patrik Gustavsson, la ned roser og tente lys.

- Jeg følte at jeg bare måtte komme hit. Sverige blir aldri det samme etter dette, sier mannen til TT.

- Vi kan ikke leve med det, men jeg frykter at de aldri får tatt den mannen, sier småbarnsmammaen Sandra Holmqvist (32) til NTB.

Med sin lille baby på armen har hun nettopp skrevet seg inn i kondolanseprotokollen som torsdag morgen ble lagt ut utenfor varehuset NK, stedet der Sveriges utenriksminister brått og brutalt ble knivstukket onsdag ettermiddag. - Det kjennes skummelt om dette er en ny Palme-sak, sier Anna Staaf og Julia Asplund på 16 og 17 år.

Gråtkvalte ministre

Flere av journalistene som deltok i pressekonferansen på Rosenbad torsdag morgen brøt ut i gråt etter at det ble kjent at Anna Lindh er død.

Og ministrene og andre medarbeidere som ankom Rosenbad før pressekonferansen klarte ikke å skjule sin sorg.

Politikerne var tydelig preget av det som har skjedd, og det var tydelig at de alleredevisste at Anna Lindh var død. Mona Sahlin var gråtkvalt og sa at hun ikke kunne prate med pressen.

Stemningen på presserommet i Rosenbad var meget anspent før statsministerens pressekonferanse. Reaksjonen var meget sterk da Persson opplyste at Lindh var død.

Carl Gustav i sjokk

Sveriges konge Carl Gustaf reagerer også med sjokk. I dag sendte han ut en pressemelding.

- Hun var den statsråden som jeg hadde den nærmeste og mest langvarige kontakten med. Det er med stort sjokk og bestyrtelse at jeg har mottatt beskjeden om at utenriksminister Anna Lindh har gått bort. Jeg har kjent Anna Lindh i mange år.

- Min respekt for henne og hennes omfattende kunnskap, mot og varme personlighet var stor, sier kongen videre i pressemeldingen.

- Anna Lindh ble satt stor pris på som politiker ikke bare i Sverige, men også internasjonalt, spesielt i den Europeiske unionen. Mine og min families tanker og dype sympati går i dag til Anna Lindhs ektemann og barn, avslutter kongen.

Offentlig markering

Fra klokka 12 i dag kommer det til å bli mulighet for å signere kondolanseprotokoller i Rosenbad, NK-kjøpesenteret og ved utenriksdepartementet.

Regjeringen flagger på halv stang. Også ved Stockholm slott og riksdagsbygningen er flagget senket på halv stang. Det samme skjedde utenfor det svenske utenriksdepartementet og andre offentlige bygninger.

Mange av Sveriges kirker holder åpent . En spesiell gudstjeneste i forbindelse med dødsfallet skal holdes i Uppsala domkirke 18.00 i kveld. Den skal ledes av erkebiskopen.

Fikk beskjed på e-post

Relativt få mennesker var samlet utenfor svensk UD, men de som passerte var tydelig dypt rørt. Folk på vei til arbeid henvendte seg til journalister og spurte om det var riktig at utenriksministeren var død.

Det svenske utenriksdepartementets ansatte fikk kvart over ni torsdag morgen en e-post med beskjed om sin ministers død. En ny e-post kom rett etter med beskjed om at det ville bli holdt en minnestund klokken 10.00.

Svensk UDs ansatte er sterkt berørt av det som er skjedd, og mange kom med tårevåte øyne.

Ambassadør Sten Ryland arbeider med Afrika-spørsmål.

- Jeg er dypt sjokkert. Hun var så bra i alle spørsmål og hadde et sterkt engasjement for Afrika.

KONDOLANSEPROTOKOLLEN:</B> Statsminister Gøran Persson undertegnet kondolanseprotokollen i Rosenbad i Stockholm torsdag. "Tack Anna för allt du har gjort. Vi arbetar vidare i din anda för demokrati och mänskliga rättigheter", skrev Persson i boken.
<B>STOR SORG:</B> Anna Lindhs bortgang har skapt sjokk i Sverige i dag.
SVERIGE I SORG: To gråtende unge kvinner omfavner hverandre under en plakat av en smilende Anna Lindh i Stockholm sentrum. Plakater av utenriksministeren henger over hele byen i anledning svenskenes euro-avstemning.
BLOMSTERHAV:</B> Hundrevis viser sin sorg over drapet på Anne Lindh. Bildet er fra utsiden av kjøpesenteret NK der hun ble drept.
FLAGGER PÅ HALV STANG:</B> Alle offentlige bygninger har senket flaggene på halv stang.
SAMLET SEG UTENFOR SYKEHUSET:</B> En gruppe ungdommer sørger utenfor sykehuset der Lindh døde 05.29 i dag tidlig.
<B>GIR SIN SYMPATI:</B> En ung mann signerer plakaten med tittelen «Vi tenker på deg Anna Lindh».