Tårer for sentrum

Da statsministeren mottok alle klemmene fra sentrumsvenner og statsråder, kom tårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9. mars 2000 klokka 20.40, var det ugjenkallelig: Statsminister Kjell Magne Bondeviks regjering ble felt etter 874 dager ved makten.

Nå inngår sentrumspartiene en skjebneavtale om å holde sammen.

- Jeg er helt rolig og avslappet. Vi har gjort det som er rett og jeg ser lyst på framtida. Sentrum hadde et veldig sterkt samhold, og er slett ikke dødt som politisk tyngdepunkt, sier Bondevik, som forteller at han nok kommer til å skrive bok om de dramatiske dagene.

- Skal du stille til gjenvalg til Stortinget?

- Jeg tenker ikke på det nå. Nå har jeg andre ting i tankene. Dessuten skal jeg svare valgkomiteen først.

- Kanskje du skal bli biskop?

- Jeg tror det holder med én biskop Bondevik.

Samhold

Bondevik spår fortsatt liv for sentrumsalternativet. KrF har inngått en skjebneavtale med Sp og Venstre om å opptre i en blokk fram til stortingsvalget i 2001.

Dette er Bondeviks takk for sist til Høyres Jan Petersen og Ap's Jens Stoltenberg, som felte regjeringen i går. I dag skal disse samarbeidsplanene og sentrumsalternativets framtid offentliggjøres på en pressekonferanse.

Hevnen

Høyre og Petersen kan bare glemme alle ønskene om et bredt ikke-sosialistisk samarbeid. Sentrum sier tvert nei, og vil i opposisjonstilværelsen skyve Petersen ut i kulda.Nå risikerer Petersen å suse inn i 2001-valgkampen uten å være en del av et regjeringsalternativ. Overfor Dagbladet innrømmer Petersen at dette vil være stikk i strid med Høyres strategi.

Tøff hverdag

Sentrumspartienes plan er å gjøre hverdagen til Ap-regjeringen knalltøff. Ved å stå sammen i alle saker, blir en Ap-regjerings handlingsrom dramatisk innskrenket. Stoltenberg tvinges da opp i fanget på Høyre eller Frp, hvis Ap ikke blir enig med sentrum. I går var det sentrumspolitikere som gned seg i hendene bare ved tanken på å sette Stoltenberg i skruestikken.

Det var Høyre og Ap's forslag fra onsdag denne uka som torpederte Bondevik-regjeringen. Som Dagbladet kunne fastslå i går: Forslaget kom som et sjokk på Bondevik og de andre regjeringsmedlemmene. Fortvilelsen og raseriet mot Ap, som snudde trill rundt og ville endre loven, preget krisemøtet på statsminister Bondeviks kontor, natt til i går.

- Vi ble sjokkert over at Ap i fullt alvor ville endre forurensningsloven, sier miljøvernminister Guro Fjellanger til Dagbladet.

Dette knuste i tillegg strategien til sentrumsregjeringen for å overleve den betente gasskraftsaken. Regjeringen hadde planlagt å være konstruktive overfor Stortinget og varsle en stortingsmelding som utredet alle forholdene rundt Ap og Høyres forslag om CO{-2}-fritak for gasskraftverkene.

Ærefull retrett

Men da gasskoalisjonen på Stortinget ville pålegge regjeringen å endre forurensningsloven, brast håpet til de fleste sentrumstoppene. Ledelsen i KrF, Venstre og delvis i Senterpartiet, mente eneste løsningen var et kabinettsspørsmål, noe som ville gi en ærefull retrett. Ap skulle presses til å bøye av, eller bli miljøsynderen. Her var det uenighet. Dagbladet vet at Sp var sterk tilhenger av å presse Ap og H til å stille et mistillitsforslag. Dette skulle skje ved at regjeringen lot det skinne igjennom at de ikke ville danse etter Ap og Høyres pipe.

Ville sitte

Situasjonen i KrF var en annen. Ledelsen med Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland gikk for et kabinettsspørsmål. De følte regjeringsjakten fra Høyre og Ap som sterkt ubehagelig. Men flere KrF-statsråder mislikte planene om å gå av.

- Det var nok flere av våre folk i regjeringen som ønsket sterkt at vi skulle sluke det meste og fortsette, sier Svarstad Haugland.

GRÅT: Kjell Magne Bondevik klarte ikke å holde tårene ilbake.