Budsjett 2023

Tårer på tv: Lanserer fattigdomspakke

Dyrtid imøtekommes med egen fattigdomspakke i budsjettet for neste år, ifølge Dagbladets opplysninger. SV presset på, men alle tre partiene ønsket løsningen.

I MÅL: Det satt langt inne, men de tre partiene på rødgrønn side fant en budsjettenighet i dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
I MÅL: Det satt langt inne, men de tre partiene på rødgrønn side fant en budsjettenighet i dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Etter å ha sittet i møter til 05 i natt var Ap, Sp og SV i praksis enig om budsjettet for 2023. De tre partiene møttes på Statsministerens kontor tirsdag for å spikre de siste detaljene, og tirsdag ettermiddag er budsjettavtalen klar.

Det hentes friske milliarder inn fra sidelinja for å gi handlingsrom til noen SV-seire for å pleie husfreden på rødgrønn side.

Et punkt Dagbladet er kjent med at alle tre partiene stiller seg bak, er en egen fattigdomspakke. Pakken vil bli presentert seinere i dag, sammen med resten av budsjettenigheten.

SV tok til orde for dette i sitt alternative budsjett og siden har både matkøene og medieomtalen av de økonomiske utfordringene for dem med minst å rutte med, vokst seg større.

Det er en erkjennelse langt inn på Statsministerens kontor (SMK) at regjeringen ikke kan styre et land hvor mennesker gråter på direktesendt fjernsyn over sin økonomiske situasjon.

Derfor var alle tre partiene samstemt i vurderingen av en fattigdomspakke i budsjettforhandlingene, og pengene ble hostet opp.

Etter det Dagbladet forstår, er det «de som trenger det mest» pakken rettes inn mot - altså blir det en målrettet, ikke bredstilt, pakke.

Det medførte intern oppvask i Arbeiderpartiet da ingen fra partiet stilte i «Debatten» på NRK da fattigdom var tema. I sendingen tok flere til tårene mens de fortalte om mangel på mat, varme og penger.

Fattigdomspakka til bruk på norsk jord kommer samtidig som bistandsbudsjettet ble redusert i relativ størrelse til 0,75 prosent av BNI. Dermed manglet 16 milliarder kroner til verdens fattige.

Som Dagbladet tidligere har fortalt, tilbakeføres bare noen hundre millioner av disse pengene som følge av budsjettenigheten med SV.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer