Tarjei (20) hørte pusten til Breivik før han ble skutt

Nå vil han vitne og gå videre med livet.

KJEMPER: Det har blitt mange sykehusopphold for Tarjei Jensen Bech som ble skutt i foten av Anders Behring Breivik på Utøya. Ved Universitetssykeuset i Nord-Norge får han fysikalsk behandling for skudd- og fallskadene han fikk på Utøya. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
KJEMPER: Det har blitt mange sykehusopphold for Tarjei Jensen Bech som ble skutt i foten av Anders Behring Breivik på Utøya. Ved Universitetssykeuset i Nord-Norge får han fysikalsk behandling for skudd- og fallskadene han fikk på Utøya. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tarjei Jensen Bech (20) gjemte seg og hørte pusten til Anders Behring Breivik før han selv ble skutt. Nå ser han fram til å vitne mot massemorderen og gå videre med sitt eget liv.

- Rettssaken vil være en måte å komme seg videre på til slutt. Men jeg har ikke tenkt å følge mye av den. Jeg føler ikke for å sitte i ti uker å høre på de bisarre meningene hans. Jeg kan gjøre andre ting i mellomtiden, drive politikk blant annet. Det er mye mer meningsfullt, sier Tarjei Jensen Bech til NTB.

Mer engasjert Tarjei var fylkesleder i Finnmark AUF da han ble skutt. Etter Utøya har han engasjert seg enda mer politisk. Han sitter nå i kommunestyret og formannskapet i hjembyen Hammerfest, og er også valgt inn i fylkestinget i Finnmark.

- Utøya har ikke endret meningene mine. Men det har ført til at jeg har fått enda større lyst til å drive politikk. Det var demokratiet Breivik var imot. Da må man stå på for demokratiet. Det har blitt viktigere å drive politikk etter det som skjedde, sier Tarjei Jensen Bech.

Reiser vekk NTB møter ham på Universitetssykehuset i Nord-Norge der han er i ferd med å avslutte enda en omgang med fysikalsk behandling for skudd- og fallskadene han fikk på Utøya. Tarjei kommer aldri til å bli helt den samme igjen. Men det går framover.

Nå planlegger han å dra på ferie til USA under rettssaken. Tarjei ønsker å komme seg vekk fra oppstyret, men også reise mens han kan. For til høsten starter han samfunnsøkonomistudiene på Universitetet i Tromsø. De planene ble brått utsatt etter Utøya. Men 23. mai skal Tarjei stå i vitneboksen i Oslo tinghus.

- Det kommer til å bli vanvittig tøft å stå ansikt til ansikt med gjerningsmannen. Jeg vet jo ikke hvordan jeg vil reagere da. Men for min egen del er det veldig viktig. Det å vitne er jo en del av rettsstaten. Og det var den rettsstaten Breivik var imot, sier han.

22. juli var Tarjei Jensen Bech blant de første som så Breivik på Utøya.

- Jeg så ham da jeg var ved låven. Først hørte jeg noe som jeg trodde var kinaputter. Så gikk jeg ut. Der sto han og skjøt en person. Nå vet jeg at det var politimannen Trond Berntsen jeg så bli skutt, sier Tarjei.

Hvesende pust Han sprang først mot teltleiren, men Breivik kommer etter og fortsetter å skyte. I panikken som bryter ut i teltleiren springer Tarjei inn i skogen og gjemmer seg under en klippe sammen med en jente fra Finnmark.

- Etter en stund kommer han. Vi hørte skrittene også, og pusten. Det er kanskje noe av det jeg husker best - pusten hans. Det var en slags hvesing som var veldig intens. Så stilnet det litt.

Men til venstre for seg ser han en liten, kraftig bygd mann med «politi» på ryggen.

VIL VIDERE: Tarjei Jensen Bech (20) ser fram til å vitne mot Anders Behring Breivik, men ønsker ikke å følge mye av rettsaken. - Det er mye mer meningsfullt å drive med politikk, sier han. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
VIL VIDERE: Tarjei Jensen Bech (20) ser fram til å vitne mot Anders Behring Breivik, men ønsker ikke å følge mye av rettsaken. - Det er mye mer meningsfullt å drive med politikk, sier han. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix Vis mer

- Da skjønner vi jo at det var gjerningsmannen. Hvis han hadde snudd seg der og da, hadde han sett oss. Da sier jeg: Nå må vi bare løpe. Da blir det svart etter det, sier Tarjei.

Heldig Han var skutt nedenfor venstre kneskål. Skuddet spjærer skinnbeinet i venstre bein. En sene røk, og han falt fra klippene. Etter det ble det mørkt - lenge. Tarjei ble reddet fra Utøya i en av privatbåtene, som en av de siste.

Nå velger han å se framover.

- Jeg ser absolutt fram til å begynne med studier til høsten. Det skal bli godt å få hverdagen 100 prosent tilbake. Det blir viktige skritt å ta. Jeg er i live. Jeg har vært heldig og hatt marginene på min side, sier han.

(NTB)

KNUSTE ANKELEN: AUF'eren Tarjei Jensen Bech ble skutt i foten på Utøya, og knuste ankelen da han falt fra et stup. Han må gå med mansjett til støtte rundt ankelen. I mai vitner han mot Anders Behring Breivik.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
KNUSTE ANKELEN: AUF'eren Tarjei Jensen Bech ble skutt i foten på Utøya, og knuste ankelen da han falt fra et stup. Han må gå med mansjett til støtte rundt ankelen. I mai vitner han mot Anders Behring Breivik. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix Vis mer